Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Συστατικά

900 gr μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καθώς και επιπλέον για βυθοκόρηση
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιού της σούπας μπεικιν παουντερ
2 κουταλιές αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι πιπέρι
1 κουτ. πάπρικα
340gr μπύρας της επιλογής
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Πατάτε τον μπακαλιάρο με μία στεγνή χαρτοπετσέτα και κόβετε σε κομμάτια. Περνάμε κάθε κομμάτι του ψαριού στο αλεύρι και λίγο αλάτι, τινάζοντας κάθε κομμάτι να πέσει το επιπλέον αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ μίξης, συνδυάστε το αλεύρι, το μπεικιν, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
Ρίχνουμε νερό και μπύρα και χτυπάμε μέχρις ότου να γίνει το κουρκούτι, χωρίς σβώλους. Προσθέστε επιπλέον νερό εάν χρειάζεται.
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και βάλτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκουτι και στη συνέχεια βυθίστε προσεκτικά στο καυτό λάδι.
Όταν η μία πλευρά είναι τραγανή και χρυσοκαφέ, γυρίστε και μαγειρέψτε στην άλλη πλευρά μέχρι να μαγειρευτεί.
Τοποθετήστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε χαρτοπετσέτα για να τα στραγγίσετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να μαγειρευτεί όλο το ψάρι.
Σερβίρετε ζεστά με σκορδαλιά* και ψωμί και απολαύστε!
.

Σκορδάλια (σκόρδο)
Συστατικά
2 μεγάλες πατάτες ,
5 σκελίδες σκόρδο, ή περισσότερο ☺
Αλάτι και πιπέρι,
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλεόν για ραντισμα
2 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί (ή φρέσκο ​​χυμό λεμονιού)
2 κουταλιές της σούπας σόδα (ανθρακουχο νερό)

Οδηγίες

Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες σε κύβους. Τοποθετήστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Βράστε και μαγειρέψτε έως ότου οι πατάτες είναι τρυφερές (περίπου 20 λεπτά).
Στραγγίστε και ψήστε τις πατάτες για 5 λεπτά για να αφήσετε τον ατμό να εξατμιστεί.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι σημαντικό να δουλεύετε με τις πατάτες ενώ είναι ζεστές.
Τοποθετήστε τις πατάτες σε έναν μπλεντερ και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν πουρες. Ανακατέψτε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει ομαλό και κρεμώδες. Επαναλάβετε με το ξύδι.
Αργά προσθέστε σόδα για μια ομαλή υφή. Προσθέστε περισσότερο ελαιόλαδο, ξύδι και καρυκεύματα.
Ραντίστε με το ελαιόλαδο απο πάνω. Σερβίρετε και απολαύστε!

Σημειώσεις
Όσο περισσότερο κάθετε η σκορδαλιά, τόσο περισσότερο δένει. Εάν δεν το σερβίρετε αμέσως, ανακατέψτε λίγη σόδα ή ελαιόλαδο πριν σερβίρετε για να επαναφέρετε την υφή της κρέμας.

Καλή Ορεξη

Προηγούμενο άρθροΣκορδόψωμα με Παρμεζάνα…πάνε με όλα
Επόμενο άρθροΚέικ με γλάσο καραμέλας