Μπακλαβάς Κουμιώτικος

Συστατικά

1 κιλό έτοιμα φύλλα για μπακλαβά

Μείγμα για γέμιση
900 γρ αλεσμένα καρύδια
100 γρ καρύδια χοντροαλεσμένα (κομμένα με μαχαίρι)
150 γρ ζάχαρη

Αλλειμα φύλλων
250 γρ βούτυρο
100 ml λάδι

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
νερό
1 λεμόνι (προαιρετικά)

Παρασκευή

1. Κόβουμε τα φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού στο οποίο θα ψήσουμε τον μπακλαβά.
2. Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μαζί με το λάδι. Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο δεν καίγεται ή δεν αλλάζει χρώμα.
3. Χοντροκόβουμε μια μικρή ποσότητα καρυδιών (100 γρ.) και κανουμε ψιλοκόψιμο την μεγαλύτερη ποσότητα.

Στήσιμο μπακλαβά
1. Λαδώνουμε ένα ταψί 35×25 εκ. στο οποίο θα ψήσουμε τον μπακλαβά και τοποθετούμε τρια φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και αλείφουμε το φύλλο με λιωμένο καυτό βούτυρο. (είναι επίσης πολύ σημαντικό το βούτυρο να είναι καυτό για να κάνει τραγανή κρούστα και καλά ψημένο)
2. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα καρύδια χοντροκοκομμένα στο τρίτο φύλλο, το οποία αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
3. Συνεχίζουμε τοποθετώντας το φύλλο, αλείφοντας το με λιωμένο καυτό βούτυρο και λάδι και μετά άλλο ένα φύλλο από πάνω το οποίο αλείφουμε ξανά με βούτυρο.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα καρύδια που προηγουμένως ανακατέψαμε με 150 γρ ζάχαρη.

4. Τώρα συνεχίζουμε με την ίδια σειρά μέχρι το τέλος, Δύο φύλλα που τα αλείφουμε με βούτυρο το καθε ενα και ακολουθούν αλεσμένα καρύδια.
5. Πρέπει να προσέχουμε να μοιράζουμε το μείγμα ξηρών καρπών ώστε να τα χρησιμοποιούμε όλα ταυτόχρονα.
6. Για να τελειώσουμε τον μπακλαβά, αφήνουμε τρια φύλλα στοιβάζοντας το ένα πάνω στο άλλο και καλύπτοντας με βούτυρο, εκτός από το τελευταίο φύλλο. Πριν κόψετε, πιέστε τον μπακλαβά με τις παλάμες σας για να πλατύνει.
7. Τέλος κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια (διαμάντια) με ένα κοφτερό μαχαίρι.

8. Ψήνουμε τον μπακλαβά πρώτα σε δυνατή φωτιά (για μένα είναι 190 βαθμούς σε ζεστό αέρα) για 10 λεπτά να πάρει ένα ωραίο ανοιχτό καφέ χρώμα, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά προσέχοντας να μην αρπάξει.
9. Ο μπακλαβάς ψήνεται για περίπου 1 ώρα. Αν παρατηρήσετε ότι ο μπακλαβάς σας θα είναι πολύ σκούρος, μη διστάσετε να του βάλετε αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμο.
10. Ο μπακλαβάς ψήνεται όταν πάρει ωραίο χρώμα από πάνω προς τα κάτω.
11. Ελέγχουμε με ένα πιρούνι για να χωρίσουμε λίγο τα ρομβοειδή κομματια και να δούμε αν το κάτω μέρος έχει ψηθεί ομοιόμορφα.

Σιροπιαζοντας τον μπακλαβά
1. Περιχύνουμε τον ζεστό μπακλαβά με το κρύα σιρόπι και τον πιέζουμε με ένα άλλο ταψί για να πλατύνουν όμορφα φύλλα που κουλουριάζονται κατά το άπλωμα.
2. Ο μπακλαβάς δεν πρέπει να πατηθεί πάνω από δέκα λεπτά γιατί μπορεί να αλλάξει χρώμα κάτω από το ταψί με το οποίο τον πατήσαμε.
3. Πρέπει να αφήσουμε τον μπακλαβά μια νύχτα σε δροσερό μέρος.

Σερβίρισμα
Σερβίρετε κρύος ο μπακλαβάς.

Προηγούμενο άρθροΡολάκια μελιτζάνας ο καλοκαιρινός μεζές που τρωγεται ζεστός ή κρύος
Επόμενο άρθροΕκμέκ καταΐφι…τόσο αφράτο και κρεμώδες και πολύ δροσιστικό