Ο Μπακλαβάς με Ζύμη Κέικ είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο κλασικό σιροπιαστό γλυκό που όλοι αγαπάμε. Αντί για την παραδοσιακή γέμιση ξηρών καρπών ανάμεσα σε πολλά φύλλα, εδώ έχουμε μια αφράτη και πλούσια ζύμη κέικ, γεμάτη καρύδια και κανέλα, η οποία αγκαλιάζεται από τα τραγανά φύλλα κρούστας. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, ένα γλυκό ζουμερό, αλλά ταυτόχρονα και αφράτο. Είναι πολύ γρήγορο και νόστιμο και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη Ζύμη Κέικ (Γέμιση):
- 4 Αυγά
- 1 κγ Ζάχαρη
- 1 κγ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι Αλεσμένα ή θρυμματισμένα καρύδια
- 1/2 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ (περίπου 10 γρ.)
- 1 κγ Κανέλα (για γεύση)
Για τη Βάση:
- 1 Πακέτο Φύλλο για μπακλαβά (ή φύλλο κρούστας για πίτα)
- 125 γρ. Βούτυρο
- 1 φλιτζάνι Λάδι (π.χ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)
Για το Σιρόπι:
- 1 Λίτρο Νερού
- 500 γρ. Ζάχαρη
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προετοιμασία της Γέμισης Κέικ: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν ελαφρώς. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τα αλεσμένα καρύδια.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα των στερεών υλικών. Χτυπάμε με ένα κουτάλι ή σπάτουλα μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά, προσέχοντας να μην το παρακάνουμε στο ανακάτεμα.
Συναρμολόγηση του Μπακλαβά: Λαδώνουμε καλά ένα ταψί. Βάζουμε το μισό πακέτο φύλλο κρούστας στο ταψί, βουτυρώνοντας ελαφρώς το κάθε φύλλο (αν και δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο στον παραδοσιακό μπακλαβά, βοηθάει). Ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα του κέικ πάνω από τα φύλλα.
Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας και πάλι ελαφρώς κάθε φύλλο. Κόβουμε τον Μπακλαβά με Ζύμη Κέικ σε κομμάτια (ρόμβους ή τετράγωνα) πριν το ψήσιμο. Ζεσταίνουμε το βούτυρο (125 γρ.) και το λάδι (1 φλιτζάνι) σε ξεχωριστό μπολ μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα λαδιού/βουτύρου πάνω από το γλυκό, φροντίζοντας να πάει παντού, ειδικά στις σχισμές.
Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, έως ότου ο μπακλαβάς αποκτήσει χρυσό-καφέ χρώμα (περίπου 30-40 λεπτά). Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το Σιρόπι: Ετοιμάζουμε σιρόπι ανακατεύοντας τη ζάχαρη και το νερό σε κατάλληλο δοχείο. Βάζουμε το σιρόπι στην φωτιά και μαγειρεύουμε για **5-7 λεπτά** μετά το βρασμό. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σιρόπιασμα: Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στον κρύο μπακλαβά. Το άφησαμε να μουλιάσει καλά για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρουμε. Καλή Απόλαυση!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας, Ψησίματος και Αναμονής
Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30-40 λεπτά
Χρόνος Σιροπιάσματος: 5-7 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα
Χρόνος Αναμονής (Ψύξη/Μούλιασμα): 2+ ώρες
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να έχετε το τέλειο σιρόπιασμα, είναι απαραίτητο ο Μπακλαβάς με Ζύμη Κέικ να είναι εντελώς κρύος και το σιρόπι ζεστό. Αυτό εξασφαλίζει ότι ο μπακλαβάς θα παραμείνει τραγανός. Δείτε κι άλλες συνταγές για σιροπιαστά.
Μπορείτε να προσθέσετε 1 κγ ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στο σιρόπι για έξτρα άρωμα. Εναλλακτικά, μια φλούδα λεμονιού κατά το βράσιμο είναι αρκετή.
Για να γίνει η γέμιση κέικ πιο αρωματική, χρησιμοποιήστε το μισό βούτυρο από τα 125 γρ. ως λιωμένο βούτυρο στη γέμιση, πριν το ρίξετε στο ταψί. Μην ξεχάσετε να κόψετε το γλυκό πριν το ψήσιμο, διότι μετά θα σπάσει το φύλλο.
Σχετικές Συνταγές
Παραδοσιακός Μπακλαβάς με Καρύδια
ΠΗΓΗ: https://receptite.online/








