Η μπατζίνα είναι μια απίστευτα νόστιμη και ελαφριά επιλογή για το τραπέζι μας, γεμάτη με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, καθώς βασίζεται στα φρέσκα κολοκυθάκια. Η ελαφριά υφή της, την κάνει την τέλεια επιλογή για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Μάλιστα, εγώ την προτιμώ όταν θέλω κάτι υγιεινό και γρήγορο, οπότε σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Υλικά για τη Μπατζίνα

  • 4 κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, αλεσμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, αλεσμένα
  • Μαϊντανός και δυόσμος, ψιλοκομμένα (προαιρετικά: άνηθος)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (στραγγιστό για πιο πλούσια γεύση)
  • Τυρί γκούντα, τριμμένο (και άλλα τυριά της αρεσκείας σου, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
  • Περίπου 600 γρ. φέτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • Ελαιόλαδο, άφθονο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Περίπου 300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείς και ολικής άλεσης)
  • Τριμμένη φρυγανιά
  • Νερό

Εκτέλεση της συνταγής

Αφήνω τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι για λίγο, για να στραγγίξουν καλά τα υγρά τους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω όλα τα υλικά καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Λαδώνω καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και ρίχνω λίγη τριμμένη φρυγανιά. Απλώνω το μείγμα της μπατζίνας ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Πασπαλίζω με νεράκι και λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Βάζω τη μπατζίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και ψήνω για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζω το γκριλ στους 250°C για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τη Μπατζίνα

Για να μην βγει νερουλή η μπατζίνα, είναι απαραίτητο να στραγγίξουν πολύ καλά τα κολοκυθάκια.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά, όπως ρίγανη ή θυμάρι, για να δώσετε ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο σας.

Για να γίνει πιο υγιεινή η μπατζίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης.

 

Η Συνταγή είναι της κας Άννα Γιαννακά