Τα μπατόν σαλέ είναι από τα πιο αγαπημένα αλμυρά κουλουράκια που μπορώ να φτιάξω στην κουζίνα μου. Επομένως, αυτή η συνταγή θα σας δώσει τα πιο αφράτα και νόστιμα μπατόν που έχετε δοκιμάσει ποτέ, ενώ το μυστικό βρίσκεται στο κρεμόριο που τα κάνει εξαιρετικά τριφτά. Μάλιστα, η τεχνική του χτυπήματος του βουτύρου μέχρι να γίνει σαν σαντιγύ είναι αυτή που δίνει την μοναδική υφή.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Μπατόν Σαλέ

Μπατόν Σαλέ

Φτιάξτε τα πιο αφράτα και αρωματικά μπατόν σαλέ με αυτή την πανεύκολη συνταγή! Αλμυρά κουλουράκια με μαχλέπι και κρεμόριο που λιώνουν στο στόμα. Ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας!

Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο (προτείνω Lurpak)
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι γλυκού κρεμόριο
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 αυγό για επάλειψη
  • Μαύρο σουσάμι (μαυροκούκι)
  • Άσπρο σουσάμι

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξεις αυτά τα λαχταριστά κουλουράκια.

1. Σε ένα μπολ, χτυπάω το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο, σαν σαντιγύ.

2. Προσθέτω το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και το κρεμόριο και συνεχίζω το καλό χτύπημα. Το κρεμόριο είναι ένα μυστικό συστατικό που κάνει τα μπατόν σαλέ πολύ αφράτα, και μπορείς να το βρεις σε σούπερ μάρκετ ή σε μπαχαρατζίδικα.

3. Έπειτα, προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι σταδιακά, λίγο-λίγο, και ανακατεύω με μια μαρίζ ή με το χέρι μέχρι να έχω μια ομοιόμορφη ζύμη.

4. Πλάθω μικρά μπαλάκια με το χέρι και τους δίνω σχήμα μπαστουνιού, μήκους περίπου 5 εκατοστών. Εναλλακτικά, μπορώ να τα κάνω κοτσιδάκια ή κουλουράκια.

5. Τοποθετώ τα μπατόν σαλέ σε ένα ταψί που έχω στρώσει με λαδόκολλα.

6. Σε ένα μπολάκι χτυπάω το αυγό και αλείφω την επιφάνεια των κουλουριών.

7. Πασπαλίζω με μαύρο και άσπρο σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C.

8. Ψήνω μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από πάνω και από κάτω. Για να ελέγξω αν είναι έτοιμα, τα τρυπάω με ένα ξυλάκι μπαμπού: αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμα!

Η Συνταγή είναι της κας Αικατερινη Παπαλιαρη

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


 

Tips για Τέλεια Μπατόν Σαλέ

Για καλύτερα αποτελέσματα: Χρησιμοποιώ πάντα φρέσκο βούτυρο υψηλής ποιότητας που δίνει απίστευτη γεύση. Επίσης, το κρεμόριο είναι το μυστικό συστατικό που αντικαθιστά μπέικιν πάουντερ και σόδα, κάνοντας τα κουλουράκια πιο αφράτα.

Για τη διαμόρφωση: Μην τα κάνω πολύ μεγάλα γιατί θα χρειαστούν περισσότερο ψήσιμο. Τα μικρά σχήματα ψήνονται πιο ομοιόμορφα.

Για το ψήσιμο: Παρακολουθώ τα μπατόν σαλέ προσεκτικά στο τέλος του ψησίματος για να μην καούν. Η χρυσαφένια απόχρωση είναι ιδανική.