Φλαουνόπιτα Κυπριακή

Η φλαουνόπιτα, ένα παραδοσιακό Κυπριακό έδεσμα, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο γλυκές και αλμυρές γεύσεις, αφήνοντας μια αξέχαστη αίσθηση στον ουρανίσκο. Η τραγανή ζύμη, γεμιστή με τυρί χαλούμι, μυρωδικά και σταφίδες, δημιουργεί ένα γευστικό παιχνίδι που γοητεύει.

Υλικά:

  • Λίγο βούτυρο για βουτύρωμα
  • 6 κόκκοι μαστίχα
  • 6 κόκκοι μαχλέπι
  • 100 γρ. ζάχαρη + 2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 230 γρ. χαλούμι, σε κομμάτια
  • 115 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 6 αυγά
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 400 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. σταφιδάκια
  • 3-4 κλωνάρια δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. ξηρό δυόσμο
  • 2 κ.σ ασπρισμένο σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε ένα ταψί 30 εκ.
  2. Χτυπήστε τη μαστίχα και το μαχλέπι σε γουδί μέχρι να θρυμματιστούν.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε 100 γρ. ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Προσθέστε το ηλιανθέλαιο και το γιαούρτι και χτυπήστε καλά.
  5. Κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε τα στο μείγμα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Προσθέστε το χαλούμι, τα χτυπημένα μπαχαρικά, τα σταφιδάκια, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 κ.γλ. ζάχαρη και 1 κ.γλ. ξηρό δυόσμο. Ανακατέψτε καλά.
  7. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και πασπαλίστε με το υπόλοιπο ξηρό δυόσμο και το σουσάμι.
  8. Ψήστε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
  9. Αφήστε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψετε και σερβίρετε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χαλούμι με ανθότυρο ή τυρί γκούντα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη γέμιση, όπως ξηρούς καρπούς ή ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Αν θέλετε η πίτα σας να είναι πιο γλυκιά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη περισσότερη ζάχαρη στη γέμιση.
  • Φροντίστε να ψήσετε την πίτα σε μέτριο φούρνο, για να μην ψηθεί πολύ γρήγορα και καεί εξωτερικά, ενώ μένει ωμή στο εσωτερικό.

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι της κας Mary Savva

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ταραμοκεφτεδες 

Ταραμοκεφτεδες 

Υλικα

200γρ ταραμά κόκκινο ή λευκό
250 γρ ψωμί μπαγιάτικο
1 κρεμμύδι ξερό 1 χλωρό ψιλοκομμένα
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
2κ.σ ανιθο ψιλοκομμένο
2 κ σ γεμάτες αλεύρι φαριναπ
Λίγο πιπέρι
Καλαμποκαλευρο για πανάρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τον ταραμά στο νερό και τον αφήνουμε για 20 λεπτά στη συνέχεια το σουρώνουμε στο ψιλό σουρωτήρι και πετάμε το νερό τον βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ψωμί που ήδη έχουμε μουλιάσει και το έχουμε στύψει πάρα πολύ καλά στη συνέχεια βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνουμε καλά βάζουμε τους κεφτέδες στο ψυγείο για μία ώρα για να αφήσουν τα αρώματά τους στη συνέχεια πλάθουμε τους κεφτέδες τους περνάμε από το καλαμποκάλευρο τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν τρώγονται ζέστη με μπόλικο λεμόνι

Καλή σας επιτυχία

H Συνταγή είναι της  Ioanna Koulouri

Προηγούμενο άρθροΝόστιμα, αρωματικά μπισκοτάκια με καρύδι και πορτοκάλι.
Επόμενο άρθροΝτολμάς Γιαλαντζί: μια Πρωτότυπη Ερμηνεία ενός Κλασικού Πιάτου