Μπισκότα 5 Λεπτών είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Είναι η τέλεια λύση όταν θέλετε κάτι γλυκό αμέσως ή όταν έχετε απρόσμενους επισκέπτες. Αυτά τα μπισκότα γίνονται μαλακά και πεντανόστιμα! Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • Αυγό: 1 τεμ
  • Κεφίρ: 100 ml
  • Λάδι: 60 ml
  • Ζάχαρη: 60 γρ
  • Ζάχαρη βανίλιας: 10 γρ
  • Αλεύρι: 250 γρ. (κοσκινισμένο)
  • Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτη)

Προαιρετικά:

  • Ξύσμα πορτοκαλιού: Εάν θέλετε

Για την επικάλυψη:

  • Ασπράδι αυγού: Από το 1 αυγό
  • Ζάχαρη ή Ζάχαρη + Κανέλα (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία: Χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα το αυγό + τη ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κεφίρ, το λάδι, τη ζάχαρη βανίλιας και, αν θέλουμε, το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σταδιακά μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο πάχους **1 εκ.**.

Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με ασπράδι αυγού, την πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη (ή ζάχαρη + κανέλα, ανακατεύοντας εκ των προτέρων) και την πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας.

Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια/τετράγωνα (περίπου 42 τεμάχια).

Προσεκτικά (η ζύμη είναι τρυφερή) τη μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με περγαμηνή.

Ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους **180°C** για **15 λεπτά** (μην ψήσετε για πολλή ώρα, τότε τα Μπισκότα 5 Λεπτών θα είναι μαλακά).


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος για να κρυώσουν.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Μπορείτε να πασπαλίσετε τα Μπισκότα 5 Λεπτών μόνο με ζάχαρη, ζάχαρη + κανέλα ή σοκολάτα. Χωρίς ασπράδι, αν χρησιμοποιήσετε ασπράδι και μείνει ο κρόκος, μπορείτε να το προσθέσετε στη ζύμη (δηλαδή 1 αυγό και 1 κρόκος θα μπουν στη ζύμη). Δείτε κι άλλες συνταγές για μπισκότα με βούτυρο.

Το μυστικό για μαλακά Μπισκότα 5 Λεπτών είναι να μην τα ψήσετε για πολλή ώρα. Μόλις πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε σταγόνες σοκολάτας μέσα στη ζύμη.

Το κεφίρ βοηθάει πολύ τη ζύμη να γίνει μαλακή. Αν δεν έχετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι αραιωμένο με λίγο γάλα. Δείτε ιδέες για γρήγορα γλυκά με γιαούρτι.


 

Σχετικές Συνταγές

Κουλουράκια Βανίλιας

Brownies Εύκολα

Κέικ Γιαουρτιού με Λεμόνι


 

ΠΗΓΗ: Татьяна Петришина