Πλατζέντα Μεσοτόπου Λέσβου

Ζεστό σιρόπι, κανέλα, καρύδι και παρθένο ελαιόλαδο. Το γλυκό των Χριστουγέννων για τους Λέσβιους είναι δώρο για τον ουρανίσκο. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα με την πρώτη πλατζέντα για φέτος τις γιορτές…

Υλικά για την ζύμη

700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα περίπου κορν-φλάουρ, για το άνοιγμα του φύλλου
1 / 2 κούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές ούζο ή τσίπουρο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 / 2 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα, περίπου, χλιαρό νερό
(Αν πάρουμε έτοιμο φύλλο, θα επιλέξουμε το ΚΟΥΡΟΥ)
Για το ζεμάτισμα
1 κούπα ελαιόλαδο
Για το τελείωμα
400 γραμ. ή όσο μας αρέσει, καρύδια τριμμένα
4 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές κανέλα
Για το σιρόπι
2,5 κούπες ζάχαρη
½ κούπας μέλι
1, 5 κούπας νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι πρώτα, για να κρυώσει. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να λειώσει και το αφήνουμε στην άκρη.
Για την ΖΥΜΗ
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε λεκάνη ζυμώματος. Το περιχύνουμε με την ½ κούπα λάδι. Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι ανάμεσα στις παλάμες μας, μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό, το ούζο και τον χυμό λεμονιού. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και σφικτή .Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί μία ώρα. Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μέτριο φύλλο, λίγο πιο χοντρό από το λεπτό φύλλο κρούστας, πασπαλίζοντας κατά το άνοιγμα με το κορν-φλάουρ.
Τοποθετούμε κάθε κομμάτι σε λαδωμένο ταψί. Το σουρώνουμε σαν πλισέ και σε ακανόνιστα διαστήματα τσιμπάμε να ενωθούν δυο εξογκώματα μαζί, όπως την σφηκοφωλιά.(κάτω φωτογραφία). Όταν τελειώσουν όλα, καίμε καλά το λάδι και ζεματάμε το γλυκό. Την ώρα που το ρίχνουμε κάνει φυσαλίδες. Αν δεν μπορούμε μονοκόμματο φύλλο ανοίγουμε σε μικρά κομμάτια και τα ενώνουμε μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε 15 λεπτά στους 200 βαθμούς και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 170, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει.
Σιροπιάζουμε, ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι. Πριν τραβήξει το φύλλο όλο το σιρόπι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, ανακατεμένο με την ζάχαρη και την κανέλα. Έτσι θα κολλήσει καλύτερα, μόλις απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
@ Δημοσίευση Κουζίνα της Λέσβου
Προηγούμενο άρθροΕύκολη συνταγή κέικ σοκολάτας
Επόμενο άρθροΡιζότο Μανιτάρια με χταπόδι και ούζο