Μπουγάτσα με κρέμα

Η  Μπουγάτσα με κρέμα είναι της Ελενα Μακαρη-Μπαχάρι και κανέλα. που έφτιαξε μπολικες  για το μαγαζί της.. και κράτησα και μια για εκείνη..!!

Υλικά

Φυλλο αερος
300 γρ. αλεύρι
40 γρ. φρέσκο βούτυρο
150 γρ. νερό
1 πρέζα αλάτι
εξτρά βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων

Κρεμα για την μπουγατσα
1 λιτρο γαλα
1/2 κουπα φρεσκο βουτυρο
1/2 κουπα σιμιγδάλι ψιλό
3/4 της κουπας ζαχαρη
λιγο αλατακι
1 κγ βανιλια εσανς ή μια βανιλινη
2 αυγα

Εκτέλεση

Για το φύλλο
Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα σε κάδο και τα αναμειγνύουμε με το μίξερ (κατά προτίμηση με ειδικό γάντζο για ζύμες) επί 10′ σε μέτρια ταχύτητα.
Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και φτιάχνουμε 2 μπάλες ζύμης. Τις τοποθετούμε σε δύο λεκάνες που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επί 1-2 ώρες να φουσκώσουν.

Ανοίγουμε πλέον το φύλλο: με τον πλάστη πατάμε και πλαταίνουμε την πρώτη μπάλα ζύμης, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας πίτσας. Το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να το ανοιγουμε σηκώνοντας το από τον πάγκο 3-7 φορές και φτιάχνουμε 1 πολύ λεπτό τεράστιο φύλλο. Το τεντώνουμε προσεχτικά σαν ίσιο σεντόνι, το βουτυρώνουμε ξανά και το διπλώνουμε στη μέση. Τώρα κόβουμε με μαχαίρι το διπλωμένο φύλλο στη μέση!
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
Έχουν πλέον δημιουργηθεί 4 φύλλα.
Βάζουμε πάνω στο 1ο φύλλο την γεμιση της αρεσκιας μας και την κλεινουμε, διπλώνοντας το φύλλο σαν φάκελο.

Το φάκελο αυτό, το ακουμπάμε πάνω στο 2ο φύλλο, στο κέντρο, και τυλίγουμε ξανά σαν φάκελο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα άλλα 2 φύλλα.
(το μέγεθος του “φακέλου” να είναι περίπου σαν μια κόλλα Α4)
Ψήνουμε το “φάκελο” (ΧΩΡΙΣ να το χαράξουμε), σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180c για περίπου 50′ λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
————————————————————————-

Κρεμα για την μπουγατσα
Σε ενα κατσαρολακι βαζουμε το βουτυρο και μολις λιωσει προσθετουμε το σιμιγδαλι.
Το καβουρδιζουμε σε σιγανη φωτια, για να μη μας αρπαξει, και μολις παρει λιγο χρωμα
ριχνουμε το γαλα, αφου το εχουμε ζεστανει.Προσθετουμε την ζαχαρη την βανιλια και το αλατι,
και ανακατευουμε συνεχεια με ξυλινη κουταλα για να μη μας κολλησει. Μολις πηξει την κατεβαζουμε
απο την φωτια και ριχνουμε τα αυγα χτυπημενα, ανακατευοντας πολυ καλα να γινει μια ωραια κρεμα.
Την αφηνουμε να κρυωσει και την τυλιγουμε στο φυλλο αερος, οπως γραφω στην συνταγη για το φυλλο.

Η  Συνταγή είναι της Ελενα ΜακαρηΜπαχάρι και κανέλα. που έφτιαξε μπολικες μπουγατσουλες για το μαγαζί τηε.. και κράτησα και μια για εκείνη..!!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τρικαλινή Μπουγάτσα

Μπουγατσα τρικαλινή

ΥΛΙΚΑ:

4 φύλλα κρούστας για γλυκά ΟΧΙ για πίτες
100 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
850 ml γάλα πλήρες
1 κούπα του τσαγιού (παραγεμισμένη) ζάχαρη (220 γρ.)
2 κουταλιές της σούπας (παραγεμισμένες) σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές της σούπας (παραγεμισμένες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά μεσαίου μεγέθους (κρόκους & ασπράδια μαζί)
50 γρ. μαργαρίνη + 1 κουταλιά σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
2 φακελάκια βανίλια
1 πρέζα αλάτι(προαιρετικά)
6 μπισκότα μιράντα χονδροτριμένα (προαιρετικά)
ΣΥΝΕΡΓΑ: 1 αντικολλητικό ταψάκι διαστάσεων 26Χ26 εκατοστά – 1 σύρμα – 1 μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα – Μαρίζ – πινέλο ζαχαροπλαστικής!

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το γάλα , ζάχαρη, σιμιγδάλι, αλεύρι κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε γρήγορα
με ένα σύρμα χειρός για ένα λεπτό. Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί και ανακατευουμε περιστασιακά.

Εν τω μεταξύ σπαστε σε ένα μπολ 3 αυγά και χτυπήστε τα καλά για 2 λεπτά.

Μόλις ζεσταθεί και λιώσει η ζάχαρη θα ανεβάσουμε την φωτιά και ανακατευουμε συνέχεια
να μην κολλήσει.
Στα 3 λεπτά θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει και συνεχίζουμε μεχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες
Αφαιρούμε την κατσαρόλα και βάζουμε το βουτυρο ή μαργαρίνη και ανακατεύουμε για να λιώσει.
Βάζουμε και μία κουταλιά καθαρό βούτυρο πχ. κερκυρας

Μόλις κρυώσει ελαφρά σε 4-5 λεπτά προσθέτουμε τα αυγά σταδιακά και ανακατεύουμε πολύ γλήγορα και δυνατά.
Τέλος προσθέτουμε και την βανίλια και ανακατεύουμε δυνατά πάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμένομε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Αλείφω το ταψάκι με την λιωμένη μαργαρίνη και τα πλαϊνά
Βάζω το πρώτο και αλείφω ελαφρά με την μαργαρίνη.
Βάζω το 2ο φύλλο το μισό μέσα και το μισό εξω από το ταψί και αλείφω και μετά διπλώνω προς τα μέσα και το άλλο μισό και αλείφω.
Βάζω και το 3ο φύλλο στο κέντρο και αλλειφω.
Αδειάζω την κέρμα μέσα στο ταψί.
Παιρνω ένα φύλλο το διπλώνω στα 4 αλλά το βουτυρώνω σε κάθε δίπλωμα και το βάζω πάνω από την κρέμα και ξαναβουτυρώνω και διπλώνω ότι φυλά περισσεύον προς τα μέσα και βουτυρώνω πλουσια όμως παντου.

Τοποθετούμε στο φούρνο για 20-40 λεπτά. Βγάζουμε από το φουρνο την κόβουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα μπόλικη από πάνω.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Εγγραφείτε στο κανάλι στης Συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΤούρτα Παγωτό Χωνάκι…θα θέλετε να φτιάχνετε κάθε καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΜελιτζάνες με μαϊντανό, μάραθο, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι!