Η Μπουγάτσα με κρέμα , γνωστή και ως Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης , αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Ελλάδας. Ενώ η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί χειροποίητα φύλλα, η παραλλαγή με έτοιμα φύλλα κρούστας είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη , χωρίς να χάνει την πλούσια και βελούδινη γεύση της κρέμας. Ακολουθήστε τα βήματα για να φτιάξετε μια τραγανή και αφράτη μπουγάτσα με κρέμα που θα σας θυμίσει τις καλύτερες στιγμές σας στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για την Κρέμα:

  • 500 ml – Γάλα
  • 80 γρ. – Λεπτό σιμιγδάλι
  • 60-70 γρ. – Ζάχαρη
  • 1 – Αυγό
  • 1 φακελάκι / 1/2 κ.γ. – Ζάχαρη βανίλιας / Απόσταγμα βανίλιας

Για τη Συναρμολόγηση:

  • 4 – Λεπτά φύλλα κρούστας (για πίτα)
  • 80 γρ. – Βούτυρο κλαριφιέ (ή 100 γρ. απλό βούτυρο για να το φτιάξουμε)
  • Ανάλογη – Νερό (για ψεκασμό πάνω από τα φύλλα)

Για το Σερβίρισμα:

  • Ανάλογη – Ζάχαρη άχνη
  • Λίγη – Κανέλα (τριμμένη)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Κρέμας:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα , τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι . Ανακατεύουμε όλα πολύ καλά με ένα σύρμα και βάζουμε σε μεσαία φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα (περίπου 5-7 λεπτά).

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια (ζάχαρη ή απόσταγμα) και το αυγό . Ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη που εφάπτεται της κρέμας και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς .

Β. Προετοιμασία Βουτύρου (Κλαριφιέ):

Αν δεν έχετε βούτυρο κλαριφιέ (clarified butter), λιώνουμε το απλό βούτυρο σε χαμηλή φωτιά ή φούρνο μικροκυμάτων. Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε το λίπος/αφρό που επιπλέει πάνω από το λιωμένο βούτυρο. Για το άλειμμα των φύλλων θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το διαυγές βούτυρο (το κλαριφιέ). Αυτό βοηθάει τα φύλλα να είναι εξαιρετικά τραγανά , ακόμα και την επόμενη μέρα.

Γ. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:

Τοποθετούμε 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο και ψεκάζοντας ελαφρά με νερό (με ένα σπρέι).

Αλείφουμε το τέταρτο φύλλο με βούτυρο, το διπλώνουμε στα τέσσερα και μετά το τοποθετούμε στη μέση των 3 φύλλων.

Αδειάζουμε την κρύα κρέμα στη μέση, φροντίζοντας να καλύψει το διπλωμένο φύλλο. Διπλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα προς το κέντρο για να σχηματίσουμε έναν φάκελο ή ένα τετράγωνο πακέτο. Ψεκάζουμε με νερό και αλείφουμε με το βούτυρο .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (χωρίς αέρα, στις αντιστάσεις) για 30 λεπτά , ή μέχρι να ροδίσει έντονα.

Κόβουμε το γλυκό όσο είναι ζεστό , το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα !


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Αναμονής (Κρέμα): Περίπου 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανό Φύλλο και Βελούδινη Κρέμα

Κρέμα Σιμιγδαλιού: Η κρέμα πρέπει να είναι πηχτή ώστε να μην «τρέξει» κατά το ψήσιμο. Είναι απαραίτητο να έχει κρυώσει εντελώς πριν την βάλετε στο φύλλο, για να μην το μαλακώσει.

Βούτυρο Κλαριφιέ: Το βούτυρο κλαριφιέ (διαυγές) είναι το μυστικό για ένα εξαιρετικά τραγανό φύλλο . Αφαιρώντας τα στερεά του γάλακτος, μένει μόνο το καθαρό λίπος που δεν μαλακώνει το φύλλο.

Ψεκασμός με Νερό: Ο ψεκασμός με νερό (με ένα σπρέι) ανάμεσα στα βουτυρωμένα φύλλα βοηθάει στην απελευθέρωση ατμού κατά το ψήσιμο, κάνοντας το φύλλο ακόμα πιο τραγανό και «ξεφλουδιστό».

Συναρμολόγηση: Το διπλωμένο φύλλο στη μέση λειτουργεί ως «μαξιλαράκι» και στεγανωτικό , αποτρέποντας την κρέμα να βγει προς τα κάτω ή να μουσκέψει το κάτω φύλλο.


 

Σχετικές Συνταγές 

Γαλακτομπούρεκο με Σιμιγδάλι και Σιρόπι

Μπακλαβάς με Φύλλο Κρούστας

Κρέμα Σιμιγδαλιού με Γάλα


Source: retetegrecesti