Μπουγατσομηλόπιτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή ενώνει δύο αγαπημένα γλυκά: την αφράτη κρέμα μπουγάτσας και τη ζουμερή μηλόπιτα, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο αποτέλεσμα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη γέμιση μήλου:
- Μήλα (καθαρισμένα σε χονδρά κυβάκια): 5
- Κανέλα σκόνη: 1 κουτ. γλυκού
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 50 γρ.
- Ζάχαρη Καστανή: 50 γρ.
- Βούτυρο Αγελαδινό: 1 κουτ. σούπας
Για την κρέμα μπουγάτσας:
- Γάλα πλήρες 3,5 %: 1 λίτρο
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 100 γρ.
- Κορν φλάουρ: 40 γρ.
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 30 γρ.
- Βανίλιες: 2
- Κρόκοι Αυγών: 3
Για το γλυκό και τη διακόσμηση:
- Φύλλα Σφολιάτας: 2
- Άχνη και Κανέλα (για διακόσμηση)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω ρίχνοντας τα μήλα που τα έχω κόψει σε χοντρά κυβάκια μέσα στο τηγάνι με την κανέλα, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο. Τα σοτάρω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου **15 λεπτά**, τα ανακατεύω περιστασιακά μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο σοτάρουμε τα μήλα, σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθούν, αλλά από την αρχική ποσότητα γάλακτος, κρατάμε μία μικρή ποσότητα σε ένα μπολ για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ με τους κρόκους αυγών.
Στο μπολ με το κρύο γάλα, ρίχνουμε τους κρόκους αυγών, το κορν φλάουρ και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθούν.
Αφού έχουν ανακατευτεί τα υλικά και έχει ζεσταθεί το γάλα, ρίχνουμε το μείγμα από τους κρόκους αυγών μέσα στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Όταν τη δείτε να σφίγγει, την αποσύρετε από τη φωτιά. Σκεπάζετε την επιφάνεια της με μεμβράνη που εφάπτεται της κρέμας και την κρατάμε στην άκρη.
Τα μήλα μας, εφόσον έχουν μαλακώσει καλά, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση της Μπουγατσομηλόπιτας.
Παίρνω το πρώτο φύλλο σφολιάτας, το τοποθετώ στη βάση του ταψιού και καλύπτω λιγάκι τα τοιχώματα. Αδειάζω όλη την ποσότητα από την κρέμα μπουγάτσας που φτιάξαμε και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Εφόσον έχουμε απλώσει πολύ καλά την κρέμα της μπουγάτσας μας, με μία κουτάλα παίρνουμε τα σοταρισμένα μήλα και τα τοποθετώ επάνω στην κρέμα και τα πιέζω με την κουτάλα να καθίσουν μέσα στην κρέμα.
Μετά, στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας από πάνω και κλείνουμε πολύ καλά την Μπουγατσομηλόπιτα.
Πασπαλίζω την επιφάνεια του γλυκού με καστανή ζάχαρη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να είναι έτοιμη ψημένη. Η Μπουγατσομηλόπιτα μυρίζει απίστευτα σε όλο το σπίτι!
Αφήνω να κρυώσει και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 60-70 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος κρυώματος.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για έξτρα τραγανή σφολιάτα, βουτυρώστε και την πάνω επιφάνεια του δεύτερου φύλλου και χαράξτε την ελαφρά πριν το ψήσιμο. Δείτε κι άλλες συνταγές με σφολιάτα.
Αντί για κανέλα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μοσχοκάρυδο στα μήλα για διαφορετικό άρωμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε σταφίδες στα μήλα πριν το σοτάρισμα για πιο πλούσια γέμιση.
Για να μην «ιδρώσει» η κρέμα σας κατά το ψήσιμο, πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς πριν τη συναρμολόγηση. Η επιφάνεια πρέπει να καλυφθεί με μεμβράνη που εφάπτεται για να μην δημιουργηθεί πέτσα.
Σχετικές Συνταγές








