Τα Νηστίσιμα Κουλουράκια Πορτοκαλιού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Είναι τραγανά, γεμάτα άρωμα πορτοκαλιού και, το καλύτερο, δεν περιέχουν καθόλου ζωικά λιπαρά, όντας ιδανικά για την περίοδο της νηστείας. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Ζάχαρη: 3/4 φλιτζανιού
- Φυτικό λάδι (π.χ. ηλιέλαιο): 1 φλιτζάνι
- Χυμός πορτοκάλι: 1 φλιτζάνι
- Ξύσμα πορτοκαλιού: 1 κ.σ.
- Ούζο ή Βότκα: 3 κ.σ.
- Μπέικιν πάουντερ: 1 κ.γλ.
- Ζάχαρη βανίλιας: 1/2 κ.σ.
- Κανέλα (προαιρετικά): Λίγη
Για το αλεύρι:
- Απλό αλεύρι, κοσκινισμένο: 3.5 – 4 φλιτζάνια
Για την επικάλυψη:
- Σουσάμι σπόροι
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή χτυπώντας μαζί, σε ένα μπολ, το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού με μίξερ.
Προσθέτω το ούζο (ή τη βότκα) στο μείγμα και συνεχίζω το χτύπημα.
Κοσκινίζω 1 φλιτζάνι αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη βανίλιας και την κανέλα (αν χρησιμοποιήσω) στο μπολ των υγρών. Ανακατεύω καλά.
Συνεχίζω να προσθέτω 1 φλιτζάνι αλεύρι κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να πάρω μια απαλή ζύμη που να κρατάει το σχήμα της και να είναι εύκολη να την πλάθω.
Η ζύμη θα είναι λίγο λιπαρή, αλλά πολύ εύκολη στη διαχείριση. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου **15 λεπτά**.
Παίρνω μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη ζύμη.
Τοποθετώ σουσάμι σε ένα δίσκο. Καθώς σχηματίζω τα **Νηστίσιμα Κουλουράκια Πορτοκαλιού** στο επιθυμητό σχήμα, τα κυλάω στους σπόρους σουσαμιού. Προσέχω να μην κάνω τα άκρα πολύ λεπτά για να μην αρπάξουν.
Τοποθετώ τα κουλουράκια σε ένα ταψί.
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους **180°C** για περίπου **25 λεπτά** ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνω να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα. Αυτά τα **Νηστίσιμα Κουλουράκια Πορτοκαλιού** είναι ιδανικά για τον καφέ!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 45 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 15 λεπτά (για την ξεκούραση της ζύμης).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνουν τα κουλουράκια σας πιο τραγανά, αντικαταστήστε το μισό φυτικό λάδι με ελαιόλαδο, αν και αυτό θα αλλάξει λίγο τη γεύση. Δείτε κι άλλες συνταγές για νηστίσιμα γλυκά.
Αντί για σουσάμι, μπορείτε να πασπαλίσετε τα **Νηστίσιμα Κουλουράκια Πορτοκαλιού** με ζάχαρη και κανέλα πριν το ψήσιμο, για πιο “γιορτινή” γεύση. Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο ζεστό εσπρέσο μέσα στη ζύμη για μια εναλλακτική πινελιά.
Αν θέλετε πιο μαλακά κουλουράκια, μην τα ψήσετε πολύ ώρα. Βγάλτε τα μόλις αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Δείτε ιδέες για κουλουράκια βανίλιας.











