Οι Αφράτες Πίτες με Τυρί είναι το ιδανικό σνακ, πρωινό ή κολατσιό για το σχολείο. Η ζύμη τους είναι απίστευτα αφράτη και μαλακή χάρη στη μαγιά και το γάλα, ενώ η πλούσια γέμιση από τριμμένο κίτρινο τυρί τις κάνει ακαταμάχητες. Το μυστικό κρύβεται στη σωστή ενεργοποίηση της μαγιάς και στο χρόνο που αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις Αφράτες Πίτες με Τυρί που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Ζύμη:

  • 1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. Αλάτι
  • 250 ml Γάλα (χλιαρό)
  • 100 ml Λάδι (π.χ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
  • 100 ml Ζεστό νερό
  • 40 γρ. Μαγιά φρέσκια (ή 14 γρ. ξηρή μαγιά)
  • 1 Αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Προαιρετικά: 1 κγ Ζάχαρη (Δεν αναφερόταν στη λίστα, αλλά χρειάζεται για τη μαγιά)

Για τη Γέμιση και την Επικάλυψη:

  • 300 γρ. Τυρί κίτρινο τριμμένο (π.χ. κασέρι, γραβιέρα, ένταμ)
  • 1 Κρόκος αυγού (για το άλειμμα)
  • Αποξηραμένος Βασιλικός
  • Κύμινο

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία της Μαγιάς: Διαλύουμε την φρέσκια μαγιά (40 γρ.) μέσα στο χλιαρό νερό (100 ml). Αν χρησιμοποιήσετε ζάχαρη, προσθέστε την τώρα για να ενεργοποιήσει τη μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

Ετοιμασία της Ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στην μέση και προσθέτουμε το αυγό, το χλιαρό γάλα (250 ml), και ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι έως ότου πάρουμε μια αρχική ζύμη.

Προσθέτουμε το λάδι (100 ml) και την ενεργοποιημένη μαγιά με το νερό και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα. Μετά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά με το χέρι, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό είναι το μυστικό για Αφράτες Πίτες με Τυρί.

Πλάσιμο και Γέμιση: Βγάζουμε την ζύμη σε μία λαδωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε ελαφρά σε ένα καρβέλι. Το χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια.

Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια και τα ζυμώνουμε ελαφρά. Τα ανοίγουμε με ένα πλάστην σε διάμετρο 15-18 εκ. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε δίσκου το κίτρινο τυρί τριμμένο.

Κλείνουμε τη ζύμη σαν πουγκί, φροντίζοντας να σφραγιστεί καλά η γέμιση μέσα. Το κάνουμε μπαλίτσα και ισιώνουμε πάλι με ένα πλάστην σε σχήμα πίτας (πιτάκι).

Τελική Ξεκούραση και Ψήσιμο: Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια και τα βάζουμε σ’ ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ξανά (δεύτερο φούσκωμα).

Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (χτυπημένο με λίγο νερό ή γάλα) και κάνουμε χωρίσματα με τα δάχτυλα ή με ένα μαχαίρι. Πασπαλίζουμε με βασιλικό και κύμινο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις) για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρουμε ζεστές. Καλή Επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Πρώτου Φουσκώματος: 60 λεπτά

Χρόνος Δεύτερου Φουσκώματος: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η ζύμη σας ακόμα πιο αφράτη, φροντίστε όλα τα υλικά (γάλα, αυγό) να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζεστό μέρος για το φούσκωμα μπορεί να είναι ο φούρνος σας, κλειστός, με αναμμένο μόνο το φως.

Αν δεν θέλετε να βάλετε βασιλικό και κύμινο, μπορείτε να πασπαλίσετε τις Αφράτες Πίτες με Τυρί με σουσάμι ή μαυροκούκι (νιγέλα). Δείτε κι άλλες συνταγές για αφράτες ζύμες.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του κίτρινου τυριού με τυρί φέτα για πιο έντονη, αλμυρή γεύση.


 

Σχετικές Συνταγές 

Ελαιόπιτα Χωριάτικη

Τυρόπιτα Κουρού Αφράτη

Πίτες για Σουβλάκι Σπιτικές


Find more delicious recipes here