Οι Κουραμπιέδες  Μπράντι είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι! Το μυστικό για να γίνουν αφράτοι και βουτυρένιοι είναι το πολύωρο χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή, εμπλουτισμένη με ψιλοκομμένα αμύγδαλα και μπράντι , θα γεμίσει το σπίτι σας με υπέροχα αρώματα !

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά για τους Κουραμπιέδες

Για τη Βάση:

  • 600 γρ. – Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 220 γρ. – Άχνη ζάχαρης (κοσκινισμένη)
  • 1 κιλό – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 240 γρ. – Λευκά Αμύγδαλα (ψιλοκομμένα)
  • 50 γρ. – Μπράντυ (ή κονιάκ)
  • 1 κγ – Μπέικιν πάουντερ (κουταλάκι του γλυκού)
  • 1 κγ – Εκχύλισμα βανίλιας (κουταλάκι του γλυκού)

Για το Πασπάλισμα:

  • Πρόσθετη ποσότητα – Ζάχαρη σε σκόνη (άχνη, κοσκινισμένη)

Οδηγίες

1. Προετοιμασία Αμυγδάλων: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C . Απλώστε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήστε τα για 5 λεπτά . Αφαιρέστε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Χτύπημα Βουτύρου: Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ βάσης (ή χειρός) χτυπήστε το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη (σε υψηλή ταχύτητα) για τουλάχιστον 20-25 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ λείο και αφράτο (σαν σαντιγί). Αυτό είναι το μυστικό για τον αφράτο κουραμπιέ.

3. Προσθήκη Υγρών: Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το μπράντυ (ή κονιάκ). Χτυπήστε για λίγο.

4. Προσθήκη Αλευριού: Προσθέστε σταδιακά το μισό αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίστε να χτυπάτε για άλλα 5 λεπτά . Σταματήστε το μίξερ και ανακατέψτε με το χέρι το υπόλοιπο αλεύρι και τα ψημένα αμύγδαλα .

5. Πλάσιμο: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυρώδης . Πάρτε περίπου το 1/3 της ζύμης και τοποθετήστε την σε μία λαδόκολλα σε επίπεδη επιφάνεια. Πιέστε τη ζύμη με τα χέρια σας ή με ένα πλάστη για να την ισιώσετε. Η ζύμη πρέπει να έχει πάχος περίπου 1-1,5 cm .

6. Κόψιμο & Ψήσιμο: Κόψτε τους κουραμπιέδες χρησιμοποιώντας μία φόρμα σε σχήμα ημισελήνου (το παραδοσιακό σχήμα) ή ό,τι άλλο σχήμα θέλετε. Τοποθετήστε τους σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 175°C για 20 λεπτά , ή μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα. Συνεχίστε μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη (δουλέψτε με μικρές ποσότητες).

7. Πασπάλισμα: Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά . Προσθέστε την πρόσθετη άχνη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ ή βαθύ δίσκο. Πάρτε 3-4 κουραμπιέδες κάθε φορά, τοποθετήστε τους στο μπολ και καλύψτε τους γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη. Μεταφέρετε σε μία πιατέλα για να κρυώσουν εντελώς. Οι κουραμπιέδες μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αεροστεγές δοχείο . Δείτε κι άλλες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά ανά ταψί (στους 175°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για τον Τέλειο Αφράτο Κουραμπιέ

Το Χτύπημα: Το πολύωρο χτύπημα του βουτύρου (τουλάχιστον 20-25 λεπτά) είναι το Α και το Ω για τον αφράτο κουραμπιέ. Αυτό ενσωματώνει πολύ αέρα στο μείγμα, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα να λιώνει στο στόμα. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα.

Το Βούτυρο: Χρησιμοποιήστε καλό βούτυρο γάλακτος (όχι μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου . Όσο καλύτερη η ποιότητα του βουτύρου, τόσο πιο αρωματικός ο κουραμπιές.

Τα Αμύγδαλα: Το ψήσιμο των αμυγδάλων για λίγο εντείνει το άρωμα και τη γεύση τους, αλλά πρέπει να κρυώσουν εντελώς πριν τα προσθέσετε στη ζύμη.

Το Πασπάλισμα: Πασπαλίστε τους κουραμπιέδες με άχνη ζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστοί (10 λεπτά μετά το ψήσιμο). Αυτό βοηθάει τη ζάχαρη να λιώσει ελαφρώς και να κολλήσει καλύτερα .


 

Σχετικές Συνταγές 

Αφράτα Μελομακάρονα

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Παραδοσιακές Δίπλες


 

Καλή Απόλαυση