Η Ομελέτα Φούρνου με Κολοκυθάκια (Σφουγγάτο) είναι ένα καλοκαιρινό ελληνικό πιάτο με βάση το αυγό που μοιάζει πολύ με ισπανική ομελέτα. Κάποιοι το έχουν συγκρίνει με την ιταλική φριτάτα, αλλά είναι πιο ελαφρύ, καθώς δεν είναι τηγανητό . Το Σφουγγάτο είναι μια χαρακτηριστική καλοκαιρινή συνταγή με λίγα μόνο απλά βήματα, που απαιτεί όμως τη σωστή προετοιμασία των κολοκυθιών για να γίνει αφράτο και ζουμερό. Μαγειρέψτε λοιπόν και κάντε το σπίτι σας να μυρίζει καλοκαίρι!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το Σφουγγάτο
- Κολοκυθάκια (τριμμένα) – 300 γρ. (περίπου 1 μεσαίο)
- Αυγά – 4 τεμάχια
- Φρέσκα κρεμμυδάκια – 4 τεμάχια (ή φρέσκα)
- Κρεμμύδι (μέτριο, ξερό) – 1 τεμάχιο
- Γραβιέρα (ή άλλο σκληρό τυρί, τριμμένο) – 70 γρ.
- Φέτα (τριμμένη) – Λίγη (Προαιρετικά, για έξτρα γεύση)
- Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του – 50 γρ.
- Κρέμα γάλακτος – 4 κσ (κουταλιές της σούπας, προαιρετικά)
- Παρθένο ελαιόλαδο – 1 ½ κσ
Για τα Αρωματικά και Καριεύματα
- Φρέσκος άνηθος – 5 κλωναράκια (ψιλοκομμένος)
- Μαϊντανός – 5 κλωναράκια (ψιλοκομμένος)
- Φρέσκος δυόσμος – 6 φύλλα (ψιλοκομμένα)
- Αλάτι – 1 ½ κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (μαύρο) – 1 κγ
Εκτέλεση Συνταγής
Τα βήματα για την αφράτη ομελέτα φούρνου:
1. Προετοιμασία Κολοκυθιών: Ξεκινήστε τρίβοντας τα κολοκυθάκια χρησιμοποιώντας τις μεγαλύτερες τρύπες του τρίφτη. Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα αλατίζουμε . Τα ανακατεύουμε απαλά για να απλωθεί ομοιόμορφα το αλάτι. Συνεχίζουμε βάζοντάς τα σε τρυπητό να στραγγίσουν. Αφήνουμε 30 λεπτά να φύγει η υγρασία.
2. Ψιλοκόβουμε: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Αυγά: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C . Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
4. Στύψιμο: Στύβουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια (με τα χέρια ή με πετσέτα) για να φύγει η περιττή υγρασία. Προσοχή: Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να μη γίνει νερουλή η ομελέτα.
5. Ανάμειξη Υλικών: Σε άλλο μπολ προσθέτουμε τα στυμμένα κολοκυθάκια, τη μισή τριμμένη γραβιέρα , τη φέτα (αν χρησιμοποιούμε), το μισό αλεύρι , τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα καρυκεύματα. Αν χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος την προσθέτουμε σε αυτό το σημείο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
6. Ομογενοποίηση: Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα χτυπημένα αυγά στο παραπάνω μείγμα κολοκυθιών-βότανα-τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7. Ψήσιμο: Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25 εκ. (ή πυρέξ) και ρίχνουμε μέσα την ομελέτα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σκληρό τυρί. Ψήνουμε στους 180°C για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε όταν κρυώσει και απολαμβάνουμε. Καλή Όρεξη! Δοκιμάστε κι άλλες συνταγές για Σφουγγάτο.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Στραγγίσματος: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 35 – 40 λεπτά (στους 180°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μυστικά για την πιο αφράτη Ομελέτα Φούρνου
Η Υγρασία του Κολοκυθιού: Το απαραίτητο βήμα είναι το στύψιμο των κολοκυθιών. Αν μείνει υγρασία, η Ομελέτα Φούρνου με Κολοκυθάκια θα βγάλει νερά κατά το ψήσιμο και θα γίνει σφιχτή.
Το Αλεύρι: Η προσθήκη του αλευριού που φουσκώνει μόνο του είναι αυτή που δίνει την αφράτη υφή στην ομελέτα, επιτρέποντας στα αυγά να φουσκώσουν ελαφρώς.
Σερβίρισμα: Το Σφουγγάτο σερβίρεται ζεστό ή κρύο και είναι ιδανικό για κολατσιό, ορεκτικό ή ελαφρύ βραδινό.
Τυριά: Ο συνδυασμός σκληρού τυριού (όπως γραβιέρα) με φέτα είναι αυτός που βρίσκετε πολύ νόστιμος και δίνει έξτρα αλμυρή γεύση και αρώματα.
Σχετικές Συνταγές
Μανιταρόπιτα Χωρίς Φύλλο (Ελαφριά)
H Συνταγή είναι από το vickisgreekrecipes
Ακολουθήστε στο instagram VickisGreekRecipes











