Πίτες Σόδας με Τυρί είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτές οι πίτες είναι ο τέλειος συνδυασμός τραγανής επιφάνειας και αφράτης, μαλακής ζύμης με πλούσια γεύση φέτας. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση, από το πρωινό μέχρι ένα γρήγορο σνακ. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Γιαούρτι: 1 κούπα (ή 270 γρ. – 1 κούπα = 250 ml)
- Διττανθρακική σόδα: 1 κουτ. του γλυκού
- Αλάτι (προαιρετικά): ½ κουτ.
- Αυγό: 1
- Αλεύρι: 2 κούπες (ή 340 γρ. – 1 κούπα = 250 ml)
Για το γλυκό:
- Φέτα τυρί (τριμμένη): 150 γρ. (περίπου)
- Φυτικό λάδι: Για το τηγάνισμα
Για το άλειμμα:
- Μαλακό βούτυρο αγελάδας: 2 κ.σ.
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε τη συνταγή ετοιμάζοντας τη ζύμη. Ρίχνουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη σόδα.
Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε 2-3 λεπτά να αφρίσει το μείγμα, δείγμα ότι η σόδα ενεργοποιείται.
Προσθέστε το αυγό και το θρυμματισμένο τυρί. Χτυπάμε καλά το μείγμα με έναν αυγοδάρτη.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σταδιακά.
Μόλις η ζύμη αρχίσει να σχηματίζεται μπάλα, τη βγάζουμε και την απλώνουμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι και ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Για μένα, η ζύμη πήρε ακριβώς 2 φλιτζάνια τσαγιού των 250 ml.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Από κάθε κομμάτι θα φτιάξουμε μια πίτα με διάμετρο περίπου 20 εκατοστά. Αν θέλετε μικρότερες πίτες κόψτε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, με αλευρωμένα χέρια, ισιώστε απαλά κάθε κομμάτι ζύμης σε μια επίπεδη πίτα. Οι Πίτες Σόδας με Τυρί είναι έτοιμες για τηγάνισμα.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε περίπου 1 κουταλιά του γλυκού λάδι. Δεν είναι απαραίτητο να τηγανίζουμε τις πίτες σε πολύ λάδι. Και αν θέλετε υγιεινή διατροφή, μπορείτε να μην προσθέσετε καθόλου λίπος.
Μετά από λίγα λεπτά περίπου, αφού η πίτα αποκτήσει ένα χρυσαφί μαύρισμα στην κάτω πλευρά, την αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα για να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Η κάθε πίτα θέλει περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αφού είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα και όσο είναι ακόμα ζεστές, βάζουμε από πάνω ένα μικρό κομμάτι βούτυρο. Μόλις λιώσει, το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Μόλις είναι έτοιμες όλες οι **Πίτες Σόδας με Τυρί**, τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη, αλείφοντας το καθένα με λίγο βούτυρο. Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά (2-3 λεπτά ανά πίτα)
Συνολικός Χρόνος: 25 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 2-3 λεπτά (αναμονή για ενεργοποίηση σόδας).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνουν οι **Πίτες Σόδας με Τυρί** πιο αφράτες, φροντίστε το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν το αναμειγνύετε με τη σόδα. Δείτε κι άλλες ιδέες για γρήγορες αλμυρές συνταγές.
Αντί για φέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από γραβιέρα και ανθότυρο για πιο πλούσια γεύση. Δείτε κι άλλες συνταγές για ζύμες και πίτες.
Για να διατηρήσετε τις πίτες ζεστές και μαλακές, τυλίξτε τις σε μια καθαρή πετσέτα όσο ψήνετε τις υπόλοιπες. Δείτε ιδέες για πρωινό σνακ.
Η συνταγή είναι της Annie & Jeff











