Παραδοσιακά γλυκά τυροπιτάκια

Υλικά

4 1/2 φλιτζάνια /550 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζάνι/60 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας/10 g δραστική ξηρή μαγιά
μια πρέζα αλάτι
1 ξύσμα λεμονιού
2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
3 1/2 κουταλιές της σούπας/50 g ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλιτζάνια/300 ml ζεστό γάλα

Για την γέμιση

500 γραμμάρια ανθότυρο ή μυζήθρα
2 μεγάλα αυγά
μια πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι/200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζάνι/150 γραμμάρια σταφίδες
1/2 φλιτζάνι/100 γραμμάρια σιμιγδάλι

Εκτέλεση

Πώς να φτιάξετε τη ζύμη:
Σε ένα μίξερ , τοποθετήστε το αλεύρι, τους κρόκους αυγών, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και τη μαγιά.
Με το γάντζο ζύμης συνδεδεμένο σε χαμηλή ταχύτητα, αρχίστε να ανακατεύετε τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το χλιαρό γάλα για να γίνει μια ζύμη.
Όταν σχηματιστεί η ζύμη, δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει τη ζύμη για περίπου
10 λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, λεία και να μην κολλάει. Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πώς να φτιάξετε τη γέμιση:
Όσο φουσκώνει η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε καλά τα δύο αυγά και τα προσθέτουμε στο τυρί. Προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, μια πρέζα αλάτι, τις σταφίδες και το σιμιγδάλι. Εάν το μείγμα τυριών είναι πολύ ρευστό, προσθέστε άλλη μια κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι μέχρι να έχετε μια κρεμώδη υφή.

Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.

Πώς να φτιάξετε τα γλυκά:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C. Καλύψτε τον πάτο ενός ταψιού με λαδόκολλα και αφήστε το στην άκρη.
Αφού διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και ρίχνουμε τη ζύμη στο τραπέζι.
Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
Πιάνουμε τη μισή ζύμη και την ανοιγουμε με τον πλάστη. Θα πρέπει να καταλήξετε με ένα τετράγωνο περίπου. 30×30 εκ.
Κόβουμε τη ζύμη σε έξι ίσα τετράγωνα χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.
Τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση τυριού στη μέση ενός τετραγώνου. Διπλώστε δύο αντίθετες γωνίες προς τη μέση και πιέστε
καλά για να βεβαιωθείτε ότι κολλάνε μεταξύ τους. Στη συνέχεια, διπλώστε τις άλλες δύο απέναντι γωνίες, ώστε να καταλήξετε να έχετε
μια ζύμη που μοιάζει με φάκελο.
Το τοποθετούμε στο ταψί και συνεχίζουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.
Θα πρέπει να έχετε 12 αρτοσκευάσματα.

Μην γεμίζετε υπερβολικά τα αρτοσκευάσματα. Τοποθετήστε μόνο έξι περίπου αρτοσκευάσματα στο ταψί, καθώς θα φουσκώσουν αρκετά κατά το ψήσιμο.
Χτυπάμε ένα αυγό και αλείφουμε με αυτό κάθε ζύμη.


Τα ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε από το ταψί, τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα και μετά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. (η ζάχαρη άχνη είναι προαιρετική)

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΡολό με φράουλες και σαντιγί ♥ ️32 εκ. λιχουδιά
Επόμενο άρθροΠαστα Σοκολάτας Ταψιού