Η Παραδοσιακή Γιαουρτόπιτα είναι ένα γλυκό που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση του και τη μαλακή, αφράτη υφή του. Το άρωμα του πορτοκαλιού και της κανέλας είναι απλά μεθυστικό. Εγώ την φτιάχνω όταν θέλω κάτι σπιτικό, νόστιμο και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Γιαουρτόπιτα

Γιαουρτόπιτα

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά, την Παραδοσιακή Γιαουρτόπιτα με 100% Επιτυχία. Είναι ένα γλυκό που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, με πλούσια αρώματα και υπέροχη υφή, και εγώ το φτιάχνω συνέχεια γιατί είναι πανεύκολο και δεν χρειάζεται μίξερ.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα χρειαστούμε:

Για την γιαουρτόπιτα:

  • 270 γρ. Σιμιγδάλι χονδρό
  • 150 γρ. Αμύγδαλα σε σκόνη
  • 195 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γ. Σόδα μαγειρικής
  • 180 γρ. Βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 300 γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
  • 3 Βανίλιες
  • 600 γρ. Πρόβειο γιαούρτι ή στραγγιστό (5% λιπαρά)

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ. Κρυσταλλική ζάχαρη
  • 525 γρ. Νερό
  • Χυμό από ένα Λεμόνι
  • 1 Ξυλάκι κανέλας
  • 3 Φλούδες λεμονιού

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο σιροπιαστό γλυκό.

Ξεκινάω ρίχνοντας σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά μου. Δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το τριμμένο αμύγδαλο και το σιμιγδάλι χονδρό, και τα ανακατεύω πολύ καλά.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, προσθέτω το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να έχει μαλακώσει, και τη ζάχαρη, και τα ανακατεύω με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχω ένα ωραίο, αφράτο μείγμα.

Στη συνέχεια προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, τα οποία επίσης πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και τα ανακατεύω όλα μαζί. Έπειτα, προσθέτω τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω ξανά.

Τέλος, προσθέτω το γιαούρτι, το οποίο μπορεί να είναι πρόβειο για πιο ωραία υφή ή στραγγιστό με 5% λιπαρά, και ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά μου στο μπολ. Ενώνω τα δύο μείγματα, τα στερεά με τα υγρά, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα μαζί.

Αδειάζω το μείγμα της γιαουρτόπιτας σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι με διαστάσεις 25x35 εκατοστά, το απλώνω πολύ καλά και είμαι έτοιμη για ψήσιμο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 35-40 λεπτά, και τσεκάρω με ένα μαχαιράκι στο κέντρο του να βγαίνει καθαρό.

για το σιρόπι

Φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά (ζάχαρη, νερό, χυμό λεμονιού, κανέλα και φλούδες λεμονιού) σε μια κατσαρόλα. Τα βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.

Αφήνω την ψημένη γιαουρτόπιτα να κρυώσει εντελώς. Την κόβω σε κομμάτια και τη σιροπιάζω με το ζεστό σιρόπι. Αφήνω το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά. Μπορείτε να τη διακοσμήσετε με σαντιγί και τριμμένο αμύγδαλο φιλέ.

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Παραδοσιακή Γιαουρτόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Υλικά: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά, ειδικά το βούτυρο και τα αυγά, είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Γιαούρτι: Το πρόβειο γιαούρτι δίνει μια πιο πλούσια και ιδιαίτερη γεύση. Αν δεν έχετε, το στραγγιστό 5% είναι μια πολύ καλή επιλογή.
  • Σιρόπιασμα: Το μυστικό για να μην λασπώσει το γλυκό είναι το σιρόπι να είναι ζεστό και η γιαουρτόπιτα εντελώς κρύα.
  • Διακόσμηση: Για το γιορτινό σας τραπέζι, μπορείτε να τη διακοσμήσετε με σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή