Παστίτσιο με Εύκολη Μπεσαμέλ είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή αυτή ξεχωρίζει γιατί παραλείπουμε την κλασική διαδικασία της ρου, φτιάχνοντας την πιο γρήγορη και βελούδινη κρέμα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη σάλτσα (Κιμάς):
- 500 γραμμάρια Μοσχαρίσιο κιμά
- 500 γραμμάρια Χοιρινό κιμά
- 5 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
- 40 ml Κόκκινο κρασί
- 5 κουταλιές της σούπας Ντοματοπελτέ
- 1 μικρή Ντομάτα τριμμένη
- 5-6 κομμάτια Γαρύφαλλο
- 5-6 κομμάτια Μπαχάρι
- 1 ξυλάκι Κανέλας
- 1 ξηρό φύλλο Δάφνης
Για την κρέμα Μπεσαμέλ (Εύκολη):
- 500 γραμμάρια Γάλα
- 400 γραμμάρια Ελαφριά κρέμα γάλακτος 15% λίπαρα
- 200 γραμμάρια Γάλα (για διάλυση αλευριού)
- 100 γραμμάρια Αλεύρι
- 2 Αυγά
- 50 γραμμάρια Κεφαλοτύρι τριμμένο (για την κρέμα)
- Αλεσμένο μοσχοκάρυδο
Για τα ζυμαρικά και συναρμολόγηση:
- 350 γραμμάρια Μακαρόνια για το Παστίτσιο
- 50 γραμμάρια Κεφαλλοτύρι τυρί τριμμένο (για τα ζυμαρικά)
- Λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί για προσθήκη από πάνω
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον αρωματικό κιμά
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό). Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα, σπάστε το κιμά. Μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστούν πλήρως οι χυμοί του κρέατος.
Ρίξτε το κρασί και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί επίσης.
Ανακατέψτε τον ντοματοπελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και την κανέλα.
Ρίξτε αρκετό νερό για να καλύψετε το κρέας εντελώς. Μειώστε τη φωτιά στη μέση και σιγοβράστε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Παίρνει περίπου **45 λεπτά έως 1 ώρα**.
Εν τω μεταξύ, κάντε την κρέμα για το Παστίτσιο με Εύκολη Μπεσαμέλ.
Εκτέλεση κρέμας Μπεσαμέλ
Η μπεσαμέλ σε 5 λεπτά
Σε ένα μικρό μπολ ανάμειξης προσθέστε τα 100 από τα 200 γραμμάρια γάλακτος. Ανακατέψτε μαζί με το αλεύρι για να σχηματιστεί μια παχιά πάστα. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια γάλακτος και αφήστε τα στην άκρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέστε τα 500 γραμμάρια γάλακτος μαζί με τα 400 γραμμάρια κρέμας. Θερμάνετε σε μέση – υψηλή φωτιά.
Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού (πριν αρχίσει να βράζει) ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η κρέμα ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το για 10 λεπτά να κρυώσει.
Ρίξτε και ανακατέψτε τα αυγά και το τριμμένο τυρί. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ένα τσίμπημα του μοσχοκάρυδο.
Εκτέλεση ζυμαρικών και συναρμολόγηση
Το τελικό πιάτο
Κόψτε τα ζυμαρικά στη μέση και βράστε σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.
Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι και κρυώστε τα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Αφήστε να στραγγιστούν καλά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ° C.
Σε ένα ταψί ψησίματος 38×25 cm προσθέστε τα 2/3 του ζυμαρικού. Πασπαλίστε λίγο τυρί στην κορυφή.
Απλώστε ομοιόμορφα τη σάλτσα κιμά στο επάνω μέρος (αν η σάλτσα σας δεν είναι αρκετά παχύρρευστη, χρησιμοποιήστε τρυπητή κουτάλα για να το κάνετε). Πασπαλίστε το υπόλοιπο τυρί (για τα ζυμαρικά) από πάνω.
Συνεχίστε από πάνω με τα υπόλοιπα ζυμαρικά.
Προσθέστε την κρέμα ομοιόμορφα στο τέλος και προσθέστε μια γενναιόδωρη επικάλυψη τριμμένου τυριού στην κορυφή της κρέμας.
Ψήστε για περίπου **30 λεπτά**. Ή μέχρι που η κρέμα φαίνεται αρκετά σταθερή, με ωραία χρυσή κρούστα στην κορυφή.
Αφήστε τον Παστίτσιο με Εύκολη Μπεσαμέλ να κρυώσει για τουλάχιστον **30 λεπτά** πριν το κόψετε και σερβίρετε. Καλή Επιτυχία!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας (Κιμάς/Μπεσαμέλ): 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 50 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 45 λεπτά – 1 ώρα (Σιγόβρασμα κιμά) + 30 λεπτά (Ψύξη πριν το σερβίρισμα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει πιο αρωματικός ο κιμάς, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μοσχοκάρυδο στη σάλτσα, εκτός από την κανέλα και το μπαχάρι.
Εάν δεν θέλετε η κρέμα να «κόψει» όταν προσθέτετε τα αυγά, βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει καλά για τα 10 λεπτά πριν τα ρίξετε. Δείτε και άλλες συνταγές με ζυμαρικά.
Το μυστικό για να κόβεται σωστά το Παστίτσιο με Εύκολη Μπεσαμέλ είναι να το αφήσετε να κρυώσει για τουλάχιστον **30 λεπτά** μετά το ψήσιμο. Αυτό βοηθάει στην πήξη της μπεσαμέλ.
Σχετικές Συνταγές
Γιουβέτσι Κοκκινιστό με Κριθαράκι














