Οι πατάτες γκρατέν με σάλτσα τυριού αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά πιάτα που μπορώ να φτιάξω στον φούρνο μου. Επιπλέον, αυτή η συνταγή συνδυάζει την κρεμώδη υφή των πατατών με την πλούσια γεύση του τυριού, δημιουργώντας έτσι ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί όλη την οικογένεια. Παράλληλα, η απλότητα των υλικών και η ευκολία εκτέλεσης κάνουν αυτό το πιάτο ιδανικό τόσο για καθημερινά γεύματα όσο και για ειδικές περιστάσεις.
Υλικά
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 1/4 φλιτζάνι απλό αλεύρι
- 2 1/3 φλιτζάνι γάλα
- 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί (κασέρι ή γκούντα)
- 1,2 κιλά πατάτες, αποφλοιωμένες, κομμένες σε φέτες
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
Προετοιμασία Φούρνου και Σκεύους
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνω ένα πυρέξ ύψους περίπου 6 εκατοστών και μήκους 24 εκατοστών. Κατόπιν, αφήνω το σκεύος στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω τη σάλτσα τυριού.
Παρασκευή της Σάλτσας Τυριού
Λιώνω το βούτυρο σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά και προσθέτω το αλεύρι αμέσως μετά. Μαγειρεύω το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, για 2 λεπτά ή έως ότου αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες. Στη συνέχεια, βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να συνδυαστεί καλά το μείγμα. Επιπλέον, ξαναβάζω την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και μαγειρεύω, ανακατεύοντας, μέχρι να βράσει η σάλτσα.
Προσθήκη Τυριού στη Σάλτσα
Προσθέτω 1 ½ φλιτζάνι τυρί στη σάλτσα και ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει εντελώς. Παράλληλα, φροντίζω η σάλτσα να παραμένει κρεμώδης και ομοιόμορφη.
Στρώσιμο και Ψήσιμο των Πατάτων
Τοποθετώ το ένα τρίτο των πατατών, επικαλύπτοντας ελαφρά, στη βάση του πυρέξ και πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι. Έπειτα, στρώνω το ένα τρίτο της σάλτσας τυριού πάνω από τις πατάτες και επαναλαμβάνω το ίδιο δύο φορές ακόμη. Τέλος, πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω για 1 ώρα ή μέχρις ότου οι πατάτες να ψηθούν και από πάνω να έχει ροδίσει. Ωστόσο, εάν από πάνω αρχίζει να καίγεται πάρα πολύ, καλύπτω το πιάτο με αλουμινόχαρτο.
Χρόνοι Προετοιμασίας
- Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
- Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Χρήσιμα Tips για Τέλειες Πατάτες Γκρατέν
Πρώτα από όλα, κόβω τις πατάτες σε ίσες φέτες περίπου 3-4 χιλιοστών για ομοιόμορφο ψήσιμο. Επιπρόσθετα, αν θέλω να αποφύγω το σπάσιμο της σάλτσας, προσθέτω το γάλα σταδιακά και ανακατεύω συνεχώς. Παράλληλα, μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά τυριά όπως γραβιέρα ή παρμεζάνα για πιο έντονη γεύση.










