Ο Πλαστός με Σιμιγδάλι και Χόρτα είναι ένα πιάτο που φέρνει στο μυαλό τις γεύσεις του τόπου μας, συνδυάζοντας την απλότητα των υλικών με την πλούσια γεύση των φρέσκων λαχανικών και του σιμιγδαλιού. Είναι μία εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα, και σας υπόσχομαι πως θα γίνει από τα αγαπημένα σας! Εγώ πάντα ενθουσιάζομαι όταν τον φτιάχνω!
Υλικά
Για τα χόρτα:
Σπανάκι
Λάπατα
Πράσο
Κολοκύθι (τριμμένο και κορυφές)
2 ξερά κρεμμύδια
Αλάτι
Πιπέρι
Για τον χυλό:
500 γραμ. Κίτρινο σιμιγδαλένιο αλεύρι σκληρό
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο λάδι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Νερό (όσο χρειαστεί για να γίνει κρεμώδες)
Επιπλέον:
Φέτα τριμμένη
Βούτυρο
Λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά όλα τα χόρτα και τα στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το σπανάκι και το κολοκύθι.
Αφαιρούμε τη φλούδα από τα ξερά κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε.
Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά σε μια μεγάλη λεκάνη. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.
Προετοιμασία του χυλού:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το βούτυρο.
Προσθέτουμε σταδιακά νερό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια λεία και κρεμώδη σύσταση.
Ο χυλός πρέπει να είναι αρκετά παχύς για να συγκρατήσει τη γέμιση.
Συναρμολόγηση του πλαστού:
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του χυλού στο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με μισή από την τριμμένη φέτα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τα χόρτα.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη τριμμένη φέτα.
Τέλος, καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και βάζουμε κομματάκια βούτυρο.
Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ψήνουμε τον πλαστό για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να είναι έτοιμος ο χυλός.
Tips για τον Τέλειο Πλαστό με Σιμιγδάλι και Χόρτα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Πλαστός με Σιμιγδάλι και Χόρτα σας αξεπέραστος! Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίξετε καλά τα χόρτα μετά το πλύσιμο, για να μην νερουλιάσει ο πλαστός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ποικιλία χόρτων προτιμάτε ή έχετε διαθέσιμη, όπως σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα, τσουκνίδα. Αν δεν έχετε σκληρό σιμιγδάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αν και το σιμιγδάλι δίνει μια πιο ιδιαίτερη υφή. Μην φοβηθείτε να βάλετε αρκετό βούτυρο στην επιφάνεια, καθώς θα του δώσει αυτή την ωραία χρυσαφένια κρούστα και την υπέροχη γεύση.
Η Συνταγή είναι της κας Natasa Kantarakia









