Η πίτα Πλαστός με καλαμποκάλευρο είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές που φτιάχνω στην κουζίνα μου, ειδικά όταν θέλω κάτι νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό. Αυτή η χορτόπιτα δεν χρειάζεται φύλλο, γι’ αυτό και λέγεται “πλαστή”, και συνδυάζει την απλότητα των χωριάτικων συνταγών με την πλούσια γεύση των φρέσκων χόρτων. Επιπλέον, μπορώ να τη φτιάξω είτε νηστίσιμη είτε με φέτα, ανάλογα με την περίσταση, και πάντα γίνεται ό,τι πρέπει.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Πλαστός Πίτα με Καλαμποκάλευρο

πίτα Πλαστός

Ετοιμάζουμε τον παραδοσιακό Πλαστό πίτα με καλαμποκάλευρο, μια απλή και χορταστική συνταγή με εποχιακά χόρτα, ιδανική για τη νηστεία, αλλά και με την προσθήκη φέτας για τους υπόλοιπους! Η μοναδική υφή του χυλού από καλαμποκάλευρο ταιριάζει απίστευτα με τη γέμιση και το αποτέλεσμα είναι μια πίτα που θυμίζει τα παλιά.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

Για τα Χόρτα:

  • Μισό κιλό σπανάκι
  • Μισό κιλό πάζι
  • Ένα πράσο
  • Ένα ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Άνηθος μισό ματσάκι (αν έχουμε)
  • Ένα ματσάκι λάπαθα
  • Ένα ματσάκι τσουκνίδα
  • Μισό κιλό φέτα (αν δεν είναι νηστίσιμο)
  • Ένα ποτήρι λάδι
  • Αλάτι κατά βούληση

Για τον Χυλό με Καλαμποκάλευρο:

  • Ένα κιλό αλεύρι καλαμποκιού
  • Δύο κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • Ένα ποτήρι λάδι
  • Νερό (μέχρι να γίνει ένας χυλός μέτριος)
  • Λίγο καλαμποκάλευρο για το πασπάλισμα του ταψιο

Instructions

Ξεκινώ την προετοιμασία καθαρίζοντας πολύ καλά όλα τα χόρτα. Πλένω προσεκτικά το σπανάκι, το πάζι, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το λάπαθα και την τσουκνίδα, αφήνοντάς τα να στραγγίσουν καλά. Έπειτα, τα ψιλοκόβω όλα μαζί και τα ανακατεύω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το ποτήρι λάδι και αλάτι κατά βούληση, και τα αναμειγνύω πολύ καλά με τα χέρια μου για να διαποτιστούν ομοιόμορφα. Αν επιλέξω να φτιάξω τη χορτόπιτα με φέτα, τώρα είναι η στιγμή που τρίβω το μισό κιλό φέτα και το προσθέτω στο μείγμα των χόρτων, ανακατεύοντας απαλά.

Στη συνέχεια, ετοιμάζω τον χυλό με το καλαμποκάλευρο. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζω το κιλό αλεύρι καλαμποκιού, τις δύο κουταλιές του γλυκού αλάτι και το ένα ποτήρι λάδι. Αρχίζω να προσθέτω νερό σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι ή με το χέρι μου, μέχρι να φτιάξω έναν χυλό μέτριας πυκνότητας. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός, αλλά να έχει μια υφή που μπορώ να τον απλώσω εύκολα με την κουτάλα στο ταψί.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Παίρνω ένα ταψί νούμερο 40 (ή το στρογγυλό της κουζίνας μου) και το λαδώνω πολύ καλά από παντού. Έπειτα, το πασπαλίζω με λίγο καλαμποκάλευρο για να μην κολλήσει η πίτα κατά το ψήσιμο. Ρίχνω στο ταψί το μισό ποσό του χυλού που ετοίμασα και με μία μεγάλη κουτάλα τον απλώνω προσεκτικά ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του ταψιού, δημιουργώντας τη βάση της πίτας μου.

Τώρα στρώνω από πάνω όλο το μείγμα των χόρτων, μοιράζοντάς το ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Πιέζω ελαφρά τα χόρτα με τα χέρια μου ώστε να κατανεμηθούν καλά. Στη συνέχεια, παίρνω τον υπόλοιπο χυλό και τον ρίχνω από πάνω στα χόρτα. Με την κουτάλα, τον απλώνω προσεκτικά για να καλύψει καλά όλη την επιφάνεια και όλα τα χόρτα, σαν να φτιάχνω ένα δεύτερο στρώμα που θα σφραγίσει τη γέμιση.

Για να στρώσω καλύτερα τον χυλό και να εξομαλύνω την επιφάνεια, βρέχω την παλάμη μου με λίγο νερό και περνώ το χέρι μου απαλά πάνω από την πίτα, σε όλα τα σημεία. Αυτό βοηθάει τον χυλό να ισιώσει και να πάρει μια ωραία όψη. Τοποθετώ το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνω την πίτα για περίπου μία ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου. Παρακολουθώ προσεκτικά για να δω πότε θα πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την κουζίνα, οπότε το κρατώ υπό παρατήρηση.

Όταν ο πλαστός πάρει το χρώμα του και ψηθεί καλά, τον βγάζω από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει λίγο πριν την κόψω σε κομμάτια. Σερβίρω την πίτα μου χλιαρή ή κρύα, ανάλογα με την προτίμησή μου, και την απολαμβάνω συνήθως με λίγο γιαούρτι στο πλάι.

Η Συνταγή είναι της κας Αθανασια Πασιουδη

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τον Παραδοσιακό Πλαστό

  • Ο χυλός: Ο χυλός από καλαμποκάλευρο πρέπει να είναι μέτριος, δηλαδή να είναι αρκετά ρευστός ώστε να απλώνεται, αλλά όχι πολύ νερουλός.
  • Τα χόρτα: Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χόρτα που αναφέρονται (σπανάκι, παζί, λάπατα, τσουκνίδα) για να έχετε όλο το άρωμα του πλαστός πίτα με καλαμποκάλευρο.
  • Η υγρασία: Το βρέξιμο της παλάμης στο τέλος βοηθάει πολύ στο να απλωθεί ομοιόμορφα ο χυλός και να πάρει ωραίο, ομοιόμορφο χρώμα.

Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: