Τραγανοί και Αφράτοι Λουκουμάδες είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Το μυστικό για τέλειους **Λουκουμάδες** κρύβεται στο διπλό τηγάνισμα, που τους κάνει τραγανούς απ’ έξω και αφράτους από μέσα. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 210 γρ.
  • Χλιαρό νερό: 270 ml. / 1 φλιτζάνι
  • Μέλι (για τη ζύμη): 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ξηρή μαγιά: 7 γρ. ή 2,5 κουταλάκια του γλυκού
  • Αλάτι: ½ κουταλάκι του γλυκού

Για το τηγάνισμα:

  • Λάδι: Καλό λάδι για τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

  • Θυμαρίσιο Μέλι (για περιχύσιμο)
  • Κανέλα
  • Καρύδια: Ψιλοκομμένα (Προαιρετικά)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάμε τη συνταγή ετοιμάζοντας τη ζύμη για τους Τραγανούς και Αφράτους Λουκουμάδες.

Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ ρίξτε το χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε αλάτι, αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Χρησιμοποιήστε ένα σύρμα και ανακατέψτε καλά όλα τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν μένουν κομμάτια στη ζύμη. Θα πρέπει να φαίνεται απαλή και παχύρρευστη.

Όταν ολοκληρώσετε με το σύρμα, καλύψτε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να φουσκώσει κοντά σε ένα ζεστό μέρος για περίπου **45 λεπτά έως 1 ώρα**. Μην βιαστείτε αυτήν τη διαδικασία!

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τοποθετήστε ένα βαθύ τηγάνι γεμάτο με λάδι σε μέτρια έως υψηλή φωτιά. Αφήστε το λάδι να ζεσταθεί τελείως για να φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία έως ότου κάψει.

Δίπλα στο τηγάνι, τοποθετήστε ένα δίσκο με χαρτί κουζίνας και ένα ποτήρι με ζεστό νερό και ένα κουτάλι σούπας.

Για να πετύχετε χρυσούς τραγανούς λουκουμάδες, αλλά ακόμη αφράτους στο εσωτερικό, θα πρέπει να τα τηγανίσετε δύο φορές!

Οδηγίες για το 1ο τηγάνισμα:

Φέρτε το μπολ με ζύμη δίπλα στο τηγάνι. Συγκεντρώστε λίγη ζύμη μέσα στην καθαρή γροθιά σας και πιέστε την προς τα πάνω μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας.

Χρησιμοποιώντας το βρεγμένο κουτάλι πάρτε με το κουτάλι για να δημιουργήσετε ένα στρογγυλό σχήμα και ρίξτε το αμέσως στο ζεστό λάδι. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλη τη ζύμη σας, τηγανίζοντας λουκουμάδες σε παρτίδες, βρέχοντας το κουτάλι κάθε φορά που σχηματίζετε μια μπάλα.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρυσό χρώμα στο κάτω μέρος και τους γυρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για να ψηθούν ελαφρώς στην άλλη πλευρά, *1-2 λεπτά ανά παρτίδα. Στη συνέχεια, αφήστε τους στην άκρη για να κρυώσουν και να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Συνεχίστε με τις επόμενες παρτίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Μην τηγανίζετε πάρα πολλούς ταυτόχρονα για να μην κολλήσουν!

Μετά το 1ο τηγάνισμα οι λουκουμάδες πρέπει να έχουν το στρογγυλό σχήμα και να έχουν κιτρινωπό χρώμα! Σε αυτό το σημείο, εάν δεν θέλετε να τα φάτε απευθείας, μπορείτε να τα αφήσετε να κρυώσουν και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.

Οδηγίες για το 2ο τηγάνισμα:

Όταν θέλετε να σερβίρετε τους Τραγανούς και Αφράτους Λουκουμάδες, ζεσταίνετε ξανά το λάδι. Πάρτε μια παρτίδα λουκουμάδων και τηγανίστε τους για 1 λεπτό σε κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τους τακτικά για να επιτύχετε χρυσό χρώμα και τραγανότητα παντού. Τοποθετήστε τους τηγανητούς λουκουμάδες σε άλλο δίσκο με χαρτί κουζίνας (για να απορροφήσετε περίσσεια λαδιού).

Σερβίρετε σε ένα πιάτο ενώ είναι ακόμα ζεστοί! Βρέξτε τους με μέλι. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε κανέλα και προαιρετικά ψιλοκομμένα καρύδια.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Τηγανίσματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Τηγάνισμα): 15 λεπτά (συνολικά)

Συνολικός Χρόνος: 30 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 45 λεπτά – 1 ώρα (για να φουσκώσει η ζύμη).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να διατηρήσετε την τραγανότητα, βεβαιωθείτε ότι το λάδι είναι **πραγματικά καυτό** και στα δύο τηγανίσματα. Δείτε και άλλες συνταγές για τηγανητά γλυκά.

Το βρέξιμο του κουταλιού σε ζεστό νερό πριν από κάθε λουκουμά είναι ζωτικής σημασίας για να αποκτήσουν σωστό στρογγυλό σχήμα οι Λουκουμάδες. Δοκιμάστε, αν θέλετε, να τους γαρνίρετε με παγωτό βανίλια για αντίθεση.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σοκολάτας ή ακόμα και με γλάσο ζαχαροπλαστικής για μια πιο μοντέρνα εκδοχή.


 

Σχετικές Συνταγές

Τηγανίτες με Μέλι και Κανέλα

Αφράτα Μπριός για Πρωινό

Τα καλύτερα Σιροπιαστά Γλυκά

 ΠΗΓΗ: https://greekcookingmadeeasy.tumblr.com/