Recipe by Nikos Basileia Rapths

Το Ραβανί πολίτικο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά, που ξεχωρίζει για την αφράτη υφή του σιμιγδαλιού και την πλούσια, βελούδινη κρέμα που το συνοδεύει. Η συνταγή αυτή φέρνει όλη την παράδοση της πολίτικης κουζίνας στο τραπέζι σας. Το μυστικό του βρίσκεται στο σωστό σιρόπιασμα και στο «δέσιμο» της κρέμας. Ακολουθήστε αναλυτικά τα βήματα για να φτιάξετε ένα Ραβανί πολίτικο που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Δείτε επίσης πώς μπορείτε να το σερβίρετε με άλλες συνταγές για πολίτικα γλυκά από το xrysoskoufaki.gr.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το Ραβανί

Τα βασικά:

  • 6 Αυγά (μεσαίου μεγέθους)
  • 250 γρ. Βούτυρο (λιωμένο, κατά προτίμηση αγελάδος)
  • 2 Βανίλιες (σκόνη ή 2 κγ εκχύλισμα)
  • 1 κούπα Ζάχαρη (περίπου 200 γρ.)
  • 1 κεσεδάκι Γιαούρτι (περίπου 200 γρ., πλήρες)
  • 2 κούπες Σιμιγδάλι χοντρό (περίπου 300-320 γρ.)

Για το Σιρόπι

Τα απαραίτητα:

  • 1 λίτρο Νερό
  • 1 κιλό Ζάχαρη
  • 2 Ξύλα κανέλας
  • Χυμό και φλούδα από μισό Λεμόνι

Για την Κρέμα (Πολίτικη Κρέμα)

Τα υλικά για την βελούδινη υφή:

  • 2 Κρόκους (από μεγάλα αυγά)
  • 4 κσ Ζάχαρη
  • 1200 ml Γάλα (πλήρες)
  • 2 Βανίλιες (σκόνη ή 2 κγ εκχύλισμα)
  • 9 κσ Κορν φλάουρ (γεμάτες)
  • 1 κσ Βούτυρο (κρύο)
  • 200 γρ. Κρέμα γάλακτος (πλήρης, τουλάχιστον 35% λιπαρά)

Εκτέλεση Συνταγής

Προετοιμασία Σιροπιού:

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας, τον χυμό και την φλούδα από το λεμόνι.

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.

Κέικ Παρασκευή και ψήσιμο:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω).

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά και να γίνει σαν κρέμα.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κάθε αυγό το ρίχνουμε μόνο αφού έχει ενσωματωθεί το προηγούμενο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το σιμιγδάλι χοντρό και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Κρέμα Παρασκευή και δέσιμο:

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τα 450 ml από το γάλα, τη μισή ζάχαρη (2 κσ) και τη βανίλια. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί, χωρίς να ανακατέψουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη (2 κσ) και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (750 ml) και το κορν φλάουρ στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα στην κατσαρόλα, το μεταφέρουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην «κόψουν» οι κρόκοι.

Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να σφίξει η κρέμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο (1 κσ) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνειά της (για να μην πιάσει πέτσα) και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά για να κρυώσει καλά.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (200 γρ.) σε σαντιγί.

Μόλις κρυώσει η κρέμα, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα για να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μία **αφράτη** τελική κρέμα.

Συναρμολόγηση

Το τελικό βήμα:

Μόλις βγει το Ραβανί πολίτικο από τον φούρνο και είναι καυτό, το σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι που είναι κρύο.

Αφού απορροφήσει το σιρόπι, βάζουμε πάνω στο ραβανί την κρέμα και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μία μαρίζ.

Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει καλά και να σφίξει η κρέμα.

Πασπαλίζουμε με κανέλα (προαιρετικά) και σερβίρουμε.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά στους 180°C

Χρόνος Ψύξης/Αναμονής: 1 ώρα και 30 λεπτά (για σιρόπι και κρέμα)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για το τέλειο Ραβανί Πολίτικο

Θερμοκρασία Σιροπιάσματος: Το μυστικό για να τραβήξει σωστά το σιρόπι και να μείνει αφράτο το Ραβανί πολίτικο είναι η διαφορά θερμοκρασίας: Το ραβανί πρέπει να είναι καυτό (μόλις βγήκε από τον φούρνο) και το σιρόπι κρύο (παγωμένο).

Το Αφράτεμα: Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη και ενσωματώστε τα αυγά ένα-ένα. Αυτό θα προσθέσει αέρα στο μείγμα, κάνοντας το Ραβανί πολίτικο πολύ πιο αφράτο.

Πολίτικη Κρέμα: Για να γίνει η κρέμα σας βελούδινη, προσέξτε κατά την προσθήκη του καυτού γάλακτος στους κρόκους. Πρέπει να το ρίχνετε σιγά-σιγά, σαν κορδόνι, ανακατεύοντας συνεχώς, για να κάνετε εξίσωση θερμοκρασίας και να μην ψηθούν οι κρόκοι.

Σερβίρισμα: Μπορείτε να σερβίρετε το Ραβανί πολίτικο πασπαλίζοντας με τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα αντί για κανέλα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κρούστας

Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι (Σιροπιαστό)

Εύκολος Μπακλαβάς


 

ΠΗΓΗ