Το Ραβανί Χωρίς Αυγά είναι μια υπέροχη, εναλλακτική συνταγή για το αγαπημένο σιμιγδαλένιο κέικ, ιδανική για όσους νηστεύουν, έχουν αλλεργίες, ή απλώς αναζητούν μια πιο ανάλαφρη υφή. Η προσθήκη γιαουρτιού και βουτύρου εξασφαλίζει ότι το κέικ θα παραμείνει πολύ υγρό και αφράτο, ενώ ο συνδυασμός κάρδαμου και σαφράν του χαρίζει ένα μοναδικό, εξωτικό άρωμα. Το συγκεκριμένο Ραβανί Χωρίς Αυγά σερβίρεται με ένα δροσερό γλάσο λεμονιού, που συμπληρώνει τέλεια τη γεύση του σιμιγδαλιού.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά για το Ραβανί Χωρίς Αυγά
Υλικά για το κέικ:
- Σιμιγδάλι (λεπτό) – 1 φλ.
- Αλεύρι ολικής αλέσεως – 1/4 φλ. (ή απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη – 1/2 φλ.
- Μπέικιν πάουντερ – 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Μαγειρική σόδα – 1/2 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Αλάτι – 1/4 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Κάρδαμο σε σκόνη – 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Σαφράν (κλωστές ή σκόνη) – 1/2 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Γιαούρτι (πλήρες) – 1 φλ. (σε θερμοκρασία δωματίου)
- Γάλα (πλήρες) – 1/4 φλ. (σε θερμοκρασία δωματίου)
- Βούτυρο (λιωμένο) – 1/4 φλ. (ή φυτική μαργαρίνη για νηστίσιμη εκδοχή)
Υλικά για το γλάσο:
- Ζάχαρη (κρυσταλλική ή άχνη) – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
- Χυμός λεμονιού (φρέσκος) – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
- Ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης – 1/4 φλ. (για διακόσμηση)
Οδηγίες Εκτέλεσης
Ετοιμασία και ψήσιμο
Μούλιασμα Σιμιγδαλιού: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε στο μίξερ το σιμιγδάλι με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε μία ή δύο φορές μέχρι να αναμειχθούν και να γίνουν ελαφρώς σαν σκόνη. Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.
Προσθήκη Υγρών (Α΄ Μέρος): Προσθέτουμε το γιαούρτι στο μείγμα του σιμιγδαλιού. Ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα (όχι μίξερ) μέχρι να γίνει ένα παχύ κουρκούτι. Το αφήνουμε στην άκρη για 30-45 λεπτά. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας , καθώς θα επιτρέψει στο σιμιγδάλι να μαλακώσει και να απορροφήσει την υγρασία από το γιαούρτι, δίνοντας στο κέικ την επιθυμητή υγρή υφή.
Προετοιμασία Φόρμας και Φούρνου: Στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 22 εκ. (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έως 24 εκ.) με λαδόκολλα και το αλείφουμε καλά με βούτυρο ή μαργαρίνη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (Κελσίου) για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Προσθήκη Υγρών (Β΄ Μέρος) και Αρωματικών: Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε το γάλα, το σαφράν, τη σκόνη κάρδαμου και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να απελευθερωθούν τα αρώματα.
Ολοκλήρωση Ζύμης: Προσθέτουμε το μουλιασμένο σιμιγδάλι στο μείγμα του υγρού σε μικρές παρτίδες. Κόβουμε απαλά και διπλώνουμε το κουρκούτι προς μία κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. Είναι σημαντικό να μην ανακατεύουμε το κουρκούτι για πολύ ώρα, μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε, για να έχουμε ένα αφράτο αποτέλεσμα.
Ψήσιμο: Ρίχνουμε το κουρκούτι στην λαδωμένη φόρμα. Ψήνουμε στους 180°C για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει καλά και η οδοντογλυφίδα που βάζουμε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή. Αν ροδίσει πολύ από πάνω πριν ψηθεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ετοιμασία Γλάσου: Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο λεμονιού, αναμειγνύοντας τη ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το γλάσο στην άκρη.
Κρύωμα και Διακόσμηση: Μόλις ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε στη φόρμα του για 5 – 10 λεπτά . Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε προσεκτικά σε μια σχάρα και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Περιχύνουμε το κρύο Ραβανί Χωρίς Αυγά με το γλάσο λεμονιού. Πασπαλίζουμε από πάνω ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε το ραβανί με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καρύδα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Χρόνος Μουλιάσματος Σιμιγδαλιού: 30 – 45 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 – 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες (με μούλιασμα και κρύωμα)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Σημαντικές Σημειώσεις Συνταγής
Θερμοκρασία Υλικών: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά, ιδιαίτερα το γιαούρτι και το γάλα, είναι σε θερμοκρασία δωματίου . Αυτό βοηθά στην καλύτερη ενσωμάτωση των υλικών και στην ενεργοποίηση της σόδας/μπέικιν πάουντερ.
Μη Χτυπάτε τη Ζύμη: Μην χτυπάτε τη ζύμη του κέικ για πολύ ώρα αφού προσθέσετε το αλεύρι. Μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά και το κουρκούτι γίνει λείο, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το κουρκούτι για να μείνει το Ραβανί Χωρίς Αυγά αφράτο.
Μέγεθος Ταψιού: Μην διαλέξετε ένα ταψί με μέγεθος μεγαλύτερο από 24 εκ. για αυτό το κέικ. Το σωστό μέγεθος εξασφαλίζει το ιδανικό ύψος και σωστό ψήσιμο.
Έλεγχος Ετοιμότητας: Για να ελέγξετε την ετοιμότητα του κέικ, τοποθετήστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν σας φαίνεται υγρό ή με ζύμη, τότε το κέικ χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
Αποφυγή Θρυμματισμού: Αφήστε το κέικ να καθίσει στο ταψί για 10 – 15 λεπτά πριν το μεταφέρετε σε μια σχάρα. Μην βιαστείτε να βγάλετε το κέικ γιατί το ζεστό κέικ μπορεί να θρυμματιστεί και να διαλυθεί.
Συντήρηση: Φυλάξτε το σιμιγδαλένιο κέικ στο ψυγείο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σχετικές Συνταγές
Παραδοσιακός Χαλβάς Σιμιγδαλένιος
ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
https://www.funfoodfrolic.com/eggless-cardamom-spiced…/









