Ραβανί χωρίς αυγά

Συστατικά

Υλικά για κέικ:
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι 
¼ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως 
½ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη 
½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν
1 φλιτζάνι γιαούρτι
¼ φλιτζάνι γάλα
¼ φλιτζάνι βούτυρο

Υλικά για το γλάσο:
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης

Οδηγίες

Ανακατεύουμε στο μίξερ το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μία ή δύο φορές να ανακατευτούν και να γίνουν σκόνη.
Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι στο σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.
Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα για να γίνει ένα κουρκούτι. Αφήνω στην άκρη. Αυτό το βήμα θα μαλακώσει το σιμιγδάλι.
Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί 22 εκ με λαδόκολλα. Αλείψτε το με βούτυρο .  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ, προσθέστε το γάλα, το σαφράν, τη σκόνη κάρδαμου και το βουτυρο. Χτυπάμε με ένα συρμα για ένα λεπτό.

Προσθέστε το μουλιασμένο σιμιγδάλι σε μικρές παρτίδες στο μείγμα του υγρού. Κόβουμε απαλά και διπλώνουμε το κουρκούτι προς μία κατεύθυνση μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. Μην ανακατεύετε το κουρκούτι για πολύ ώρα.
Ρίχνουμε το κουρκούτι στη λαδωμένη φόρμα. Ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και η οδοντογλυφίδα που βάζουμε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.

Ετοιμάζουμε γλάσο λεμονιού:
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο, αναμειγνύοντας ζαχαρη και χυμό λεμονιού. Αφήνω στην άκρη. Μόλις ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε στη φόρμα του κέικ για 5 – 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Διακοσμήστε την τούρτα:
Περιχύνουμε το κέικ με γλάσο λεμονιού. Πασπαλίζουμε από πάνω ψιλοκομμένα φιστίκια.
Σερβίρετε το ραβανι με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καρύδα.

Σημειώσεις συνταγής:
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά έχουν μετρηθεί σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην χτυπάτε τη ζύμη του κέικ για πολύ ώρα αφού προσθέσετε το αλεύρι. Μόλις ενωθούν καλά όλα τα υλικά και το κουρκούτι γίνει λείο, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το κουρκούτι.
Μην διαλέξετε ένα ταψί με μέγεθος μεγαλύτερο από 24 εκ για αυτό το κέικ.
Για να ελέγξετε την ετοιμότητα του κέικ, τοποθετήστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ.
Αν σας φαίνεται υγρό, τότε το κέικ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί.
Αν ροδίσει πολύ από πάνω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφήστε το κέικ να καθίσει στο ταψί για 10 – 15 λεπτά πριν το μεταφέρετε σε μια σχάρα. Μην βιαστείτε να βγάλετε το κέικ από το τηγάνι γιατί το ζεστό κέικ μπορεί να θρυμματιστεί και να διαλυθεί.
Φυλάξτε το σιμιγδαλένιο κέικ στο ψυγείο. 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
https://www.funfoodfrolic.com/eggless-cardamom-spiced…/

Προηγούμενο άρθροΡολάκια Μελιτζάνας με τυρί
Επόμενο άρθροΚέικ Λεμονιού….ίσως θα είναι το πιο αφράτο που έχετε δοκιμάσει