Γλυκό Κουταλιού – Κολοκύθα με πετιμέζι…
Ρετζέλι: Eίναι παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού της Θεσσαλίας, με κολοκύθα και μούστο.

ΥΛΙΚΑ:
1 Κιλό κολοκύθα.
1 Κιλό μούστο (πετιμέζι).
1 Κλωναράκι αρμπαρόριζα.
3 Κουταλιές ασβέστη σβησμένο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε την κολοκύθα, κομμάτια.
Αφαιρούμε τους σπόρους και βγάζουμε την φλούδα της.
Κόβουμε το κίτρινο μέρος της, σε κομμάτια, μεγέθους 4-5 εκατοστών και με ένα πηρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι.
Σε μία λεκάνη βάζουμε αρκετό νερό και διαλύουμε την ασβέστη. Βάζουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας, να τα σκεπάζει το νερό και τα αφήνουμε για 10 ώρες, (όλο το βράδυ). 
Την επόμενη βγάζουμε τα κομμάτια, από το ασβεστόνερο και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. 
Σε μία κατσαρόλα με νερό, βάζουμε τα κομμάτια και τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και ξεπλένουμε, με κρύο νερό, τα κομμάτια της κολοκύθας.
Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να μαζέψει τα υγρά. 
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε, τα κομμάτια κολοκύθας και τόσο μούστο ώστε να σκεπάζει τα κομμάτια. 
Βάζουμε και την αρμπαρόριζα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα περίπου.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Όταν κρυώσει το γλυκό, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε (στο ψυγείο ή στο ντουλάπι).

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛΑΔΟΠΕΤΑΧΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – { Πίτα }
Επόμενο άρθροΣκορδομακαρονάδα με γιαούρτι