Ρολό κιμά γεμιστό με τυριά είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το ζουμερό αυτό πιάτο, γεμιστό με πλούσια φέτα και γραβιέρα, αποτελεί το ιδανικό κεντρικό έδεσμα για το κυριακάτικο τραπέζι. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο. Δοκιμάστε το Ρολό κιμά γεμιστό με τυριά και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το Ρολό:
- 600 γραμμάρια άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
- 400 γραμμάρια κιμά χοιρινό
- 1 μεσαίου μεγέθους Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 μεγάλες σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 μεσαίου μεγέθους Αυγά
- ⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο Μαϊντανό
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη Ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας ξερό Θυμάρι
- 1 φλιτζάνι (ή περισσότερες) τριμμένη Φρυγανιά
- ¼ φλιτζάνι Νερό
Για τη γέμιση τυριού:
- 400 γραμμάρια Τυρί φέτα
- 50 γραμμάρια Γραβιέρα τριμμένη
- 1 μεγάλη ψητή κόκκινη Πιπεριά
Για τις πατάτες:
- 5-6 μεσαίου μεγέθους Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκιές
- 2 κουταλιές της σούπας Γλυκό κόκκινο πιπέρι
- 4 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο (συν λίγο ακόμα για το κρέας)
- ½ φλιτζάνι Λευκό κρασί
- μερικά κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
- Ρίγανη
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ζεσταίνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα δύο. Δεν χρειάζεται να πάρουν κανένα χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το κρέας (τους δύο κιμάδες, αυγά, μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, φρυγανιά). Προσθέστε επίσης το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε σε ένα ¼ φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνουμε, προσέχοντας να προσθέσετε ελάχιστη ποσότητα αλατιού, καθώς τόσο η φέτα όσο και η γραβιέρα είναι πολύ αλμυρές.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια μας τον κιμά για **2-3 λεπτά**. Ο κιμάς θα πρέπει να είναι αρκετά σταθερός ώστε να διατηρεί το σχήμα του, αλλά και αρκετά υγρός. Εάν μπορείτε εύκολα να διαμορφώσετε ένα μικρό μέρος του κρέατος σε μια τέλεια στρογγυλή μπάλα, τότε είστε έτοιμοι. Αν η μπάλα σας φαίνεται λίγο μουλιασμενη, τότε πρέπει να προσθέσετε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά στο μείγμα.
Μόλις γίνει, τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα να δέσει για **30 λεπτά**. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση τυριού.
Για τη γέμιση: Προσθέτουμε τη φέτα σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάμειξης. Κόβουμε την κόκκινη πιπεριά και την προσθέτουμε μαζί με τη γραβιέρα στο μπολ επίσης. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε το μείγμα του κιμά από πάνω για να σχηματιστεί ένα επίπεδο και λείο ορθογώνιο περίπου 30 x 33 εκ..
Προσθέτουμε τη γέμιση στο κάτω άκρο αφήνοντας περίπου 2 εκ. απόσταση από το κάτω μέρος αλλά και τα πλαϊνά.
Χρησιμοποιώντας τη λαδόκολλα για να το κρατήσουμε, αρχίζουμε να κυλάμε προς την αντίθετη άκρη. Με τα χέρια σας πιέζουμε τα πλαϊνά του Ρολό κιμά γεμιστό με τυριά για να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε προσεκτικά το ρολό μαζί με τη λαδόκολλα και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού 27 x 39 εκ.
Αφαιρούμε σιγά σιγά τη λαδόκολλα αφήνοντας μόνο το κρέας στο ταψί. Εάν δεν αισθάνεστε σίγουροι ότι το κάνετε αυτό, μπορείτε απλώς να κόψετε την περιττή λαδόκολλα με ένα ψαλίδι, αφήνοντας μόνο ένα μικρό κομμάτι στη βάση του καρβελιού, το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε μετά το ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τις πατάτες, το κόκκινο πιπέρι και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ριγανώνουμε. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Στη συνέχεια στρώνουμε τις πατάτες γύρω-γύρω από το κρέας.
Προσθέτουμε επίσης αρκετό ελαιόλαδο σε όλη την κορυφή του ρολού. Πετάμε εδώ κι εκεί τα κλωνάρια του θυμαριού. Ρίχνουμε το κρασί στο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στους 200°C μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το Ρολό κιμά γεμιστό με τυριά από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Στη συνέχεια κόψτε και σερβίρετε! Καλή Απόλαυση!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50-55 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 80-85 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (δέσιμο κιμά στο ψυγείο) + 20 λεπτά (ξεκούραση μετά το ψήσιμο).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για έξτρα γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο καρότο στο μείγμα του κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Δείτε κι άλλες συνταγές για κυρίως πιάτα με κιμά.
Αντί για κόκκινη πιπεριά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα για την γέμιση. Για πιο τραγανές πατάτες, προσθέστε τις στο ταψί αφού το ρολό έχει ψηθεί για 15 λεπτά. Δες ιδέες για ψητά στο φούρνο.
Είναι σημαντικό το Ρολό κιμά γεμιστό με τυριά να ξεκουραστεί για 20 λεπτά αφού βγει από τον φούρνο, ώστε να μείνει ζουμερό και να μη χάσει τα υγρά του όταν το κόψετε. Δοκιμάστε να το σερβίρετε με μια σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Tags:
Alt Text 1:
Alt Text 2: Κομμένο Ρολό κιμά γεμιστό με τυριά, φαίνεται η γέμιση από φέτα και γραβιέρα.
Alt Text 3: Ρολό κιμά γεμιστό με τυριά εύκολο και ζουμερό.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Κοτόπουλο Ρολό με Τυρί και Μπέικον










