Το Ρολό Κιμά με τυριά είναι ένα εντυπωσιακό και λαχταριστό φαγητό που συνδυάζει δύο είδη κρέατος (μοσχάρι και χοιρινό) για πλούσια γεύση , ενώ η γέμιση από προσούτο και καπνιστό Μετσοβόνε το κάνει ζουμερό και αρωματικό . Ψήνεται στον φούρνο μαζί με πατάτες αρωματισμένες με δεντρολίβανο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και πεντανόστιμο κυρίως πιάτο, ιδανικό για ένα επίσημο ή κυριακάτικο τραπέζι .
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για τη Ζύμη του Ρολού:
- 500 γρ. – Κρέας ανάμεικτο (μοσχάρι και χοιρινό, κιμάς)
- 100 γρ. – Ψωμί μπαγιάτικο (τριμμένο στο μπλέντερ)
- 4 – Αυγά
- 1 ματσάκι – Μαϊντανός (ψιλοκομμένος, ή σέσκουλα)
- 1 σκελίδα – Σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 100 γρ. – Κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
- Λίγο – Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Όσο θέλετε – Αλάτι (δοκιμάστε)
Για τη Γέμιση:
- 150 γρ. – Προσούτο ή μπέικον ή ζαμπόν (σε φέτες)
- 150 γρ. – Μετσοβόνε καπνιστό (σε φέτες)
Για Συνοδευτικό (Πατάτες):
- 800 γρ. – Πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες)
- Μερικά κλαδάκια – Δενδρολίβανο
- Λίγο – Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Ανάλογο – Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Ζύμης Κιμά:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη κιμά ( μοσχάρι και χοιρινό ). Προσθέτουμε το τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί , τα αυγά και το αλάτι . Αρωματίζουμε με ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό (ή σέσκουλα), και μετά προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο . Τέλος, προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα .
Ανακατεύουμε αρχικά με ένα πιρούνι για να αναμειχθούν τα υλικά και στη συνέχεια πολτοποιούμε καλά τη ζύμη με τα χέρια μας για να γίνει ομοιόμορφη .
Β. Γέμιση και Τύλιγμα Ρολού:
Απλώνουμε το μείγμα του κρέατος σε ένα φύλλο λαδόκολλας και το πλάθουμε σε ένα παραλληλόγραμμο πάχους περίπου 1 εκ. .
Γεμίζουμε βάζοντας τις λεπτές φέτες του προσούτο στα 2/3 της επιφάνειας του κιμά. Προσθέτουμε επίσης τις φέτες του καπνιστού Μετσοβόνε , αφήνοντας μερικά εκατοστά χώρο στο πάνω μέρος (τη μεγάλη πλευρά) και στο κάτω μέρος (τη μικρή πλευρά) του παραλληλόγραμμου.
Χρησιμοποιώντας τη λαδόκολλα , αρχίζουμε να τυλίγουμε σφιχτά το ρολό. Αφού αποκτήσουμε το κλασικό κυλινδρικό σχήμα , το πλάθουμε με τα χέρια μας και σφραγίζουμε καλά τις άκρες για να μη φύγει η γέμιση.
Γ. Ψήσιμο:
Βάζουμε το ρολό σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί . Βουρτσίζουμε την επιφάνεια του ρολού με λίγο λάδι χρησιμοποιώντας μια βούρτσα. Ψήνουμε το ρολό στους 200°C για 20 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το ρολό από τον φούρνο και προσθέτουμε γύρω-γύρω στο ταψί τις πατάτες , τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει με λάδι , αλάτι και δεντρολίβανο . Απλώνουμε τις πατάτες καλά και ξαναβάζουμε το ρολό στο φούρνο για άλλα 40 λεπτά .
Δ. Έλεγχος & Σερβίρισμα:
Όταν απομένουν λίγα λεπτά για να τελειώσετε το μαγείρεμα, ανοίξτε το φούρνο και ελέγξτε ότι το ρολό είναι μαλακό και ότι το κρέας έχει βγάλει τα υγρά του . Αν όχι, αφήστε το να ψηθεί λίγα λεπτά ακόμα , για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί τόσο μέσα όσο και έξω .
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε να “δέσει” για λίγα λεπτά (5-10 λεπτά). Το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τις πατάτες . Καλή απόλαυση !
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 60 λεπτά (20 λεπτά σκέτο + 40 λεπτά με πατάτες)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Ζουμερό Κιμά και Εύκολο Τύλιγμα
Επιλογή Κιμά: Η χρήση ανάμεικτου κιμά (μοσχάρι και χοιρινό) εξασφαλίζει ότι το ρολό θα μείνει ζουμερό και δεν θα στεγνώσει στο ψήσιμο, λόγω του λίπους του χοιρινού.
Πατάτες: Οι πατάτες προστίθενται μετά τα πρώτα 20 λεπτά, ώστε να μην μαγειρευτούν υπερβολικά και να έχουν τον χρόνο να πάρουν όλα τα ζουμιά του κρέατος και του τυριού.
Τύλιγμα: Το μυστικό για να τυλιχτεί εύκολα το ρολό είναι να χρησιμοποιήσετε τη λαδόκολλα για να βοηθήσετε στο σφιχτό τύλιγμα , όπως ακριβώς κάνετε με το σούσι. Το σφράγισμα στις άκρες είναι απαραίτητο για να μη χυθεί η γέμιση.
Τυριά: Το καπνιστό Μετσοβόνε δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα καπνού, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γραβιέρα Κρήτης , κασέρι ή μοτσαρέλα (για πιο ήπια γεύση).
Σχετικές Συνταγές
Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα









