Γεια σας, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Σήμερα θα σας γλυκάνω με μια συνταγή που είναι το πιο γλυκό σιροπιαστό: το Σεκέρ παρέ (Şekerpare)! Αυτό το παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό είναι τόσο αφράτο και ζουμερό, που θα σας κάνει να ταξιδέψετε με την πρώτη μπουκιά. Εγώ το λατρεύω και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε κι εσείς!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σεκέρ παρέ

Το Σεκερπαρέ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά, γνωστό για την απαλή του υφή και την πλούσια γεύση του. Είναι ιδανικό για να κλείσει ένα γεύμα, να συνοδεύσει τον καφέ ή απλά για να ικανοποιήσει την ανάγκη για κάτι γλυκό. Εγώ το φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το απολαυστικό Σεκερπαρέ (Şekerpare) θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 150 γρ. Ζάχαρη
- 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- 2 Αυγά
- 125 γρ. Μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 125 γρ. Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ. Σιμιγδάλι
- ½ φλιτζάνι Αμύγδαλα ή καρύδια (ολόκληρα, για το κέντρο)
Για το σιρόπι:
- 4 ποτήρια Ζάχαρη
- 5 ποτήρια Νερό
- ½ τεμ. Λεμόνι (μισό λεμόνι, σε φέτα ή χυμό)
Instructions
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια μας. Αφού ετοιμαστεί η ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου είκοσι λεπτά πριν προχωρήσουμε στο πλάσιμο.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τοποθετούμε στο κέντρο του κάθε μπαλακιού ένα αμύγδαλο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για περίπου είκοσι λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Σιρόπι
- Για το σιρόπι, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το μισό λεμόνι. Βράζουμε το μείγμα για πέντε λεπτά και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σιρόπιασμα
- Μόλις τα Şekerpare βγουν ζεστά από το φούρνο, τα βυθίζουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για περίπου είκοσι λεπτά, ώστε να τραβήξουν όλα τα υγρά και να γίνουν ζουμερά. Και... έτοιμα!
Η Συνταγή είναι της κας Maria Intze
Notes
Tips για το Τέλειο Σεκερπαρέ (Şekerpare)
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Σεκερπαρέ (Şekerpare) σας απίθανο! Το μυστικό για τα τέλεια σιροπιαστά είναι η διαφορά θερμοκρασίας: ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι. Έτσι, το γλυκό απορροφά το σιρόπι χωρίς να διαλυθεί. Μπορείτε να αφήσετε το σιρόπι να κρυώσει τελείως, ακόμα και να το βάλετε στο ψυγείο για λίγο για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για το ζύμωμα, καθώς η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Επίσης, αν δεν έχετε αμύγδαλα ή καρύδια, μπορείτε να τα παραλείψετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα κομματάκι φιστίκι Αιγίνης για διακόσμηση!