Φύλλο αέρος

Υλικά

300 γρ. αλεύρι

40 γρ. φρέσκο βούτυρο

150 γρ. νερό

1 πρέζα αλάτι

εξτρά βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων

Ζύμη

Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα σε κάδο και τα αναμειγνύουμε με το μίξερ (κατά προτίμηση με ειδικό γάντζο για ζύμες) επί 10′ σε μέτρια ταχύτητα.

Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και φτιάχνουμε 2 μπάλες ζύμης. Τις τοποθετούμε σε δύο λεκάνες που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επί 1-2 ώρες να φουσκώσουν.

Ανοίγουμε πλέον το φύλλο: με τον πλάστη πατάμε και πλατένουμε την πρώτη μπάλα ζύμης, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας πίτσας. Το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να το ανοίγουμε σηκώνοντας το από τον πάγκο 3-7 φορές και φτιάχνουμε 1 πολύ λεπτό τεράστιο φύλλο. Το τεντώνουμε προσεχτικά σαν ίσιο σεντόνι, το βουτυρώνουμε ξανά και το διπλώνουμε στη μέση. Τώρα κόβουμε με μαχαίρι το διπλωμένο φύλλο στη μέση!

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη μπάλα ζύμης.

Έχουν πλέον δημιουργηθεί 4 φύλλα.

Βάζουμε πάνω στο 1ο φύλλο την γέμιση της αρεσκείας μας και την κλείνουμε, διπλώνοντας το φύλλο σαν φάκελο. Το φάκελο αυτό, το ακουμπάμε πάνω στο 2ο φύλλο, στο κέντρο, και τυλίγουμε ξανά σαν φάκελο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα άλλα 2 φύλλα.

(το μέγεθος του “φακέλου” να είναι περίπου σαν μια κόλλα Α4)

Ψήνουμε το “φάκελο” (ΧΩΡΙΣ να το χαράξουμε), σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180c για περίπου 50′ λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

————————————————————————-

Κρέμα για την μπουγάτσα

1 λίτρο γάλα

1/2 κούπα φρέσκο βούτυρο

1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

3/4 της κούπας ζάχαρη

λίγο αλατάκι

1 κγ βανίλια εσάνς ή μια βανιλινη

αυγά

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιωσει προσθετουμε το σιμιγδαλι.

Το καβουρδιζουμε σε σιγανη φωτια, για να μη μας αρπαξει, και μολις παρει λιγο χρωμα

ριχνουμε το γαλα, αφου το εχουμε ζεστανει.Προσθετουμε την ζαχαρη την βανιλια και το αλατι,

και ανακατευουμε συνεχεια με ξυλινη κουταλα για να μη μας κολλησει. Μολις πηξει την κατεβαζουμε

απο την φωτια και ριχνουμε τα αυγα χτυπημενα, ανακατευοντας πολυ καλα να γινει μια ωραια κρεμα.

Την αφηνουμε να κρυωσει και την τυλιγουμε στο φυλλο αερος, οπως γραφω στην συνταγη για το φυλλο.

Ελενα Μακαρη προς Μπαχάρι και κανέλα.
Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνα με Κολοκύθι μέσα σε τριμμένο τυρί
Επόμενο άρθρο21 κόλπα μαγειρικής, καθαρισμού και οργάνωσης της κουζίνας