Συστατικά
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γραμμάρια ξηρής ζύμης
1/2 κουταλάκι σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/2 αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
300 γραμμάρια ζεστό νερό
350 γραμμάρια τριμμένη φέτα
1/4 φλιτζάνι αλεύρι από όλες τις χρήσεις 
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1/4 φλιτζάνι μέλι προαιρετικά

Οδηγίες
Στο μπολ ενός μίξερ βάσης συνδυάστε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Χρησιμοποιώντας το άγκιστρο ζύμης του μίξερ σας, ανακατέψτε τα συστατικά και τη ζύμη για περίπου 5 λεπτά.


Λιπάνετε ελαφρά ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και μεταφέρετε τη ζύμη σε αυτό. Καλύψτε χαλαρά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να φουσκώσει για τουλάχιστον μία ώρα.
Μόλις ο χρόνος φουσκώματος έχει περάσει, διαιρέστε τη ζύμη σας σε 10 ίσα κομμάτια (αυτό δεν χρειάζεται να είναι ακριβές.)

Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγετε σε ένα κύκλο λεπτού πάχους. Στο κέντρο αυτού του κύκλου τοποθετήστε το 1/10 της θρυμματισμένης φέτας (και πάλι, αυτό δεν χρειάζεται να είναι ακριβές).


Διπλώστε τη ζύμη σας έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια θήκη. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, σφραγίστε όλα τα άκρα της ζύμης μαζί. Πιέστε προς τα κάτω και ισιώστε με την παλάμη του χεριού σας.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον τροχό σας, ανοίξτε τη ζύμη μας, ώστε να δημιουργήσετε έναν κύκλο πάλι. και αφήστε στην άκρη.

Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι πάνω από τη ζύμη σας. Καθώς προετοιμάζετε το υπόλοιπο της ζύμης σας, μπορείτε να τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο μέχρι να είστε έτοιμοι να τα τηγανίζετε. Το αλεύρι θα τους εμποδίσει να κολλήσουν το στο άλλο.
Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη.
Για να τηγανίσετε τα τιγανόψωμα, προσθέστε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρυθμίστε τη φωτιά στη μέση.
Όταν το λάδι είναι ζεστό, προσθέστε ένα τιγανόψωμο κάθε φορά. Μαγειρέψτε για 1 έως 2 λεπτά ανά πλευρά, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το λάδι και πόσο λεπτό έχετε κάνει το τσιγανόψωμο. Η ζύμη πρέπει να είναι χρυσοκαστανή. Θεωρούμε ότι λειτουργεί καλύτερα όταν τηγανίζουμε κάθε πλευρά για ένα λεπτό και στη συνέχεια τα γυρνάμε ξανά εάν απαιτείται για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Όταν ψηθούν, μεταφέρετε σε ένα πιάτο ενώ συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
Εάν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε ως ένα γλυκό, ψιλοβρέξτε με μέλι πάνω από το τιγανόψωμο. Αν προτιμάτε να είναι αλμυροί, σερβίρετε όπως είναι.

Taking the guesswork out of Greek cooking…one cup at a time

Προηγούμενο άρθροΓαρίδες σαγανάκι
Επόμενο άρθροΣπιτικές Χριστουγεννιάτικες Δίπλες