Τα Σιροπιαστά Γεμιστά Κουλούρια είναι ένα φανταστικό γλύκισμα που συνδυάζει την αφράτη ζύμη με μια πλούσια, μεθυστική γέμιση από σοκολάτα και καρύδια . Το σιρόπιασμα με ζεστό σιρόπι τα κάνει λουκούμι και η τεχνική με τον τρίφτη τους δίνει ένα όμορφο μοτίβο . Φτιάξτε τα και απολαύστε μια γεύση που θυμίζει τα καλύτερα πολίτικα γλυκά. Καλή Απόλαυση!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά για τα Κουλούρια
Για τη Ζύμη:
- Βούτυρο – 250 γρ. (σε θερμοκρασία δωματίου)
- Αυγά – 2 τεμ.
- Γιαούρτι – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
- Ζάχαρη – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
- Μπέικιν πάουντερ – μισό φακ. (περίπου 8-10 γρ.)
- Αλεύρι γ.ο.χ. – 500 γρ. (περίπου, όσο πάρει)
Για τη Γέμιση:
- Σοκολάτα κουβερτούρα – 120 γρ.
- Βούτυρο – 40 γρ.
- Καρύδια – 150 γρ. (τριμμένα)
Για το Σιρόπι:
- Ζάχαρη κρυσταλλική – 800 γρ.
- Νερό – 600 ml
- Λικέρ ή ρούμι – 1 σφηνάκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Ζύμη: Χτυπήστε το βούτυρο , τα αυγά , τη ζάχαρη και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε το αργά στο προηγούμενο μίγμα. Ανακατέψτε πρώτα με ένα κουτάλι και στη συνέχεια συνεχίστε με το χέρι για να ζυμώσετε τη ζύμη. Η προαναφερθείσα ποσότητα αλεύρου είναι αρκετή, είναι σημαντικό να πάρετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια σας .
2. Γέμιση: Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί με το βούτυρο και στη συνέχεια αναμείξτε με τα τριμμένα καρύδια .
3. Διαμόρφωση: Πάρτε μια ποσότητα ζύμης σαν μανταρίνι από την έτοιμη ζύμη. Ανοίξτε την στην παλάμη σας, γεμίστε με το μίγμα σοκολάτα-καρύδια, κλείστε προσεκτικά και απαλά κυλήστε το πάνω στον τρίφτη (στην ανάποδη του). 
4. Ψήσιμο: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς ή να έχουν ένα χρυσό χρώμα . Αφαιρέστε τα κουλουράκια από τον φούρνο και αφήστε τα να σταθούν για 5-10 λεπτά .
5. Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Ανακατεύουμε το σιρόπι μια δυο φορές πριν πάρει βράση . Φροντίζουμε πριν βράσει το σιρόπι να καθαρίσουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας από κολλημένη ζάχαρη με ένα πινέλο βουτηγμένο στο σιρόπι. Μόλις λιώσει η ζάχαρη κι αρχίσει ο βρασμός, βράζουμε για 3 λεπτά . Από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός δεν ανακατεύουμε . Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά . Τότε, προσθέτουμε μέσα το λικέρ, ή την εσάνς που επιθυμούμε.
6. Σιρόπιασμα: Ρίξτε από πάνω το ζεστό σιρόπι στα χλιαρά/κρύα κουλουράκια. Είναι σημαντικό να ρίχνετε σιγά -σιγά , ώστε να απορροφηθεί και ούτω καθεξής σε δύο έως τρεις φορές . Ξαναβάλτε τα στο χλιαρό φούρνο (που σβήσατε) και αφήστε τα να κρυώσουν και να «πιουν» το υπόλοιπο σιρόπι. Καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Δείτε κι άλλα σιροπιαστά κουλούρια!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας & Πλασίματος: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 20-25 λεπτά (στους 200°C)
Χρόνος Αναμονής / Σιροπιάσματος: Τουλάχιστον 6 ώρες
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (Ενεργά) + Αναμονή
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Σιροπιαστά
Η Ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή και να μην κολλάει, αλλά όχι σκληρή από πολύ αλεύρι. Η προσθήκη γιαουρτιού και μπέικιν πάουντερ εξασφαλίζει την αφράτη υφή στο τελικό κουλούρι.
Το Σιρόπι: Το μυστικό για να απορροφηθεί σωστά το σιρόπι είναι η διαφορά θερμοκρασίας . Επειδή το γλυκό είναι γεμιστό, το ζεστό σιρόπι σε χλιαρό/κρύο κουλούρι λειτουργεί καλύτερα για να μαλακώσει το κέντρο και να ρουφήξει υγρασία.
Το Μοτίβο: Η τεχνική με τον τρίφτη (στην ανάποδη πλευρά) δίνει ένα όμορφο σχέδιο και παράλληλα βοηθάει το κουλούρι να σιροπιαστεί καλύτερα , καθώς αυξάνεται η επιφάνεια απορρόφησης.
Η Γέμιση: Αν θέλετε η σοκολάτα να παραμείνει πιο ρευστή μετά το ψήσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νιφάδες σοκολάτας ή τρούφα αντί για λιωμένη σοκολάτα στη γέμιση.
Σχετικές Συνταγές
ΠΗΓΗ: coolinarika.com









