Το γλυκό ταψιού είναι από τα πιο αγαπημένα σπιτικά γλυκά που φτιάχνω όταν θέλω να χαρίσω χαμόγελα στην οικογένειά μου. Επιπλέον, αυτή η συνταγή με σιμιγδάλι δημιουργεί ένα απίστευτα αφράτο και νόστιμο αποτέλεσμα. Παράλληλα, η κρεμώδης επιφάνεια με το τυρί κρέμα προσθέτει μια πολυτελή νότα που κάνει το γλυκό ανθεκτικό στον χρόνο και πάντα φρέσκο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σιροπιαστό Γλυκό Ταψιού με Κρέμα Τυριού
Ετοιμάστε ένα φανταστικό σιροπιαστό γλυκό ταψιού με κρέμα τυριού, μία απλή και νοστιμότατη συνταγή με σιμιγδάλι και αφράτη κρέμα μασκαρπόνε. Αυτή η συνταγή, ιδανική για να ικανοποιήσετε τους αγαπημένους σας, συνδυάζει την παράδοση με μία μοντέρνα, δροσερή πινελιά
Ingredients
Για το κεικ:
- 8 αυγά
- 200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 3 βανίλιες
- 20 ml ηλιέλαιο
- 20 ml κονιάκ
- Ξύσμα ενός λεμονιού
Για το Σιρόπι:
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 και 1/2 ποτήρια νερού νερό
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- Φλούδες από ένα λεμόνι
- 1 κουταλιά βούτυρο
Για την Κρέμα:
- 300 γρ τυρί κρέμα
- 400ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 4-5 κουταλιές ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Instructions
Προετοιμασία Μίγματος
Αρχικά, αναμειγνύω το μπέικιν πάουντερ με το σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, χωρίζω προσεκτικά τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάω τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Σε άλλη λεκάνη, χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού για 7-8 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρεμώδεις. Προσθέτω το ηλιέλαιο, τις βανίλιες και το κονιάκ, ανακατεύοντας απαλά.
Ενσωμάτωση Υλικών
Ρίχνω εναλλάξ λίγη μαρέγκα και λίγο από το μίγμα σιμιγδαλιού, ανακατεύοντας με σπάτουλα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Αυτή η τεχνική διατηρεί την αφρατάδα της μαρέγκας.
Ψήσιμο
Αδειάζω το μίγμα στο ταψί (35x25 εκ.) που έχω λαδώσει καλά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 50 λεπτά, ανάλογα με τον κάθε φούρνο.
Προετοιμασία Σιροπιού και Κρέμας
Σιρόπι
Βράζω το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τις φλούδες για 7-8 λεπτά. Αφαιρώ από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Σιροπιάζω το γλυκό όταν είναι χλιαρό με το ζεστό σιρόπι.
Κρέμα Επικάλυψης
Χτυπάω την κρύα κρέμα γάλακτος με το κρύο τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. Όταν κρυώσει πλήρως το γλυκό, απλώνω τη κρέμα ομοιόμορφα.
Η Συνταγή είναι της κας Litsa Kokkoni
Συμβουλές για τη Συνταγή
- Σωστό Σιρόπιασμα: Το μυστικό για να γίνει ζουμερό είναι το γλυκό να είναι χλιαρό προς κρύο και το σιρόπι ζεστό. Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή απορρόφηση.
- Η Κρέμα: Μην παραλείψετε να έχετε την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα πολύ κρύα, διαφορετικά δεν θα αφρατέψουν σωστά και η κρέμα θα κόψει.
- Το Ανακάτεμα: Όταν ενσωματώνετε τη μαρέγκα και το σιμιγδάλι στους κρόκους, χρησιμοποιήστε μια μαρίζ και ανακατέψτε απαλά. Αυτό θα βοηθήσει το γλυκό να μείνει αφράτο.









