Σοκολατοκέικ χωρίς αυγά

Προσφέρω ένα άπαχο κέικ, χωρίς αυγά, βούτυρο και χτύπημα. Το κέικ είναι σοκολάτα-πορτοκάλι-καρύδι, το άρωμα και η γεύση είναι εκπληκτικό και αφράτο .

✅Υλικά για φόρμα 20/21 εκ.

Νερό σε θερμοκρασία δωματίου – 250 g, (ή χυμός, καφές, τσάι, γάλα)
Αλεύρι – 220 γρ.
Λάδι – 7 κουταλιές της σούπας
Κακάο – 4 κουταλιές της σούπας
Ζάχαρη – 150 γρ
Ζάχαρη βανίλιας – 20 g
Αλάτι – 0,5 κουταλάκι του γλυκού.
Μπέικιν πάουντερ – 10 γρ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (χυμός που προστίθεται στη ζύμη)
Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί (καρύδια) – 100 γρ.
Κονιάκ – 1 κουταλιά της σούπας (προαιρετικά).

Για το γλάσο σοκολάτας:
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας
3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

✅ Προετοιμασία

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε αλάτι, ζάχαρη, ξύσμα και ζάχαρη βανίλιας.
Προσθέστε νερό + χυμό πορτοκαλιού 250 ml, και λάδι, ανακατέψτε τα πάντα μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέστε ψιλοκομμένα καρύδια
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Ελέγξτε την ετοιμότητα με μία οδοντογλυφίδα.
Όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό, απλώστε γενναιόδωρα μαρμελάδα βερίκοκο ή μαρμελάδα κεράσι. (αν είναι πολύ πηχτό το αραιώνουμε λίγο με νερό)

Για το γλάσο σοκολάτας:
Κόβετε τη σοκολάτα σε κομματάκια, τη βάζετε σε κατσαρολίτσα και προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος.
Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνετε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Αφήνετε λίγο το γλάσο να κρυώσει και μόλις τοποθετήσετε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνετε με το γλάσο.
Διακόσμησα μ ένα πλέγμα από λιωμένη σοκολάτα.

Καλή Απόλαυση ❗

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι μπαχαράτο με πουρέ πατάτας
Επόμενο άρθροΧριστουγενιάτικα Μπισκότα με γέμιση