Σπανακόρυζο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα ελληνικά πιάτα, ιδανικό για όσους νηστεύουν ή θέλουν ένα ελαφρύ, θρεπτικό γεύμα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Απαραίτητα προϊόντα:
- Σπανάκι: 400 γρ.
- Ρύζι: 1 κούπα (χωρητικότητα 250 ml)
- Νερό: 4 κούπες
- Κρεμμύδι: 1
Καρυκεύματα:
- Αλάτι
- Γλυκιά πάπρικα
- Πιπέρι
- Δυόσμος
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Πλένω πολύ καλά το ρύζι και το αφήνω να στραγγίξει.
Σε λάδι τσιγαρίζω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτω το ρύζι και το αφήνω μέχρι να γίνει διάφανο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Προσθέτω 1 κ.γ. πάπρικα και ρίχνουμε αμέσως 2 κούπες ζεστό νερό. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τα υγρά, ρίχνω μέσα το καθαρισμένο και ψιλοκομμένο σπανάκι. Το αφήνω να σιγοβράσει για λίγο και ρίχνω άλλες 2 κούπες νερό. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται φρέσκα τα χόρτα και δεν χάνονται οι χρήσιμες ουσίες τους.
Εάν χρειάζεται, προσθέστε μισή κούπα επιπλέον νερό. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον δυόσμο!
Μετά από 10 λεπτά, δοκιμάζω το ρύζι – δεν πρέπει να παραψηθεί. Το σωστό Σπανακόρυζο έχει ρύζι al dente.
Τραβάω από τη φωτιά και αφήνω με το καπάκι για άλλα 15 λεπτά, ώστε να συνεχίσει το ρύζι να απορροφά τα υγρά του.
Σερβίρω το Σπανακόρυζο με τζατζίκι! Αυτό ήταν – μια γρήγορη, εύκολη και οικονομική συνταγή!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 35 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 15 λεπτά (για να σταθεί μετά το μαγείρεμα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να διατηρήσετε το σπανάκι ζωντανό, προσθέστε το στο τέλος, όπως αναφέρεται, και όχι από την αρχή του μαγειρέματος. Δείτε κι άλλες νηστίσιμα φαγητά.
Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού στο τέλος. Το λεμόνι ταιριάζει παραδοσιακά με το Σπανακόρυζο.
Για πιο πλούσια γεύση, αντικατέστησε το νερό με ζωμό λαχανικών. Δες ιδέες για κλασικές ελληνικές συνταγές.
Σχετικές Συνταγές
Φακές Σούπα: Η Κλασική Συνταγή
ΠΗΓΗ:Natalia Simeonova











