Σπιτικές αποξηραμένες ντομάτες

Συστατικά

Ντομάτες San Marzano ή βιομηχανική ντοματα (πομοντορια)
Αλάτι κατα βούληση

Παρασκευή

Ας περάσουμε τώρα στην προετοιμασία της σπιτικής αποξηραμένης ντομάτας.
Επιλέξτε ώριμες και υγιεινές ντομάτες (η προτεινόμενη ποικιλία είναι San Marzano), αφαιρέστε το κοτσάνι και καθαρίστε τις καλά με ένα υγρό πανί.
Ετοιμάστε μια βάση που θα τα απλώσετε, ώστε να αερίζονται καλά.
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση κατά μήκος και τις τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά τη μια δίπλα στην άλλη.
Βάλτε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι σε κάθε ντομάτα, απλώστε την σε όλη την επιφάνειά της και αφήστε την έξω στον ήλιο για όλη την ημέρα.
Αν μένετε σε υγρό μέρος, καλό είναι να πάρετε τις ντομάτες μέσα στο σπίτι το βράδυ και μετά να τις εκθέσετε ξανά στον ήλιο την
επόμενη μέρα.
Μετά από μερικές μέρες έκθεσης στον ήλιο, οι ντομάτες θα αρχίσουν να κουλουριάζουν, οπότε για να στεγνώσουν ευκολότερα, προσπαθήστε
να ανοιξετε τις άκρες.

Οι ντομάτες θα είναι έτοιμες όταν τα υγρά τους στεγνώσουν και η φλούδα έχει ζαρώσει.
Σε αυτό το σημείο, μαζεψτε τα και προχωρήστε στη συντήρηση.
Μπορείτε να τα βάλετε σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα από πριν, προσπαθώντας να τα τακτοποιήσετε την μία πάνω στην άλλη,
προσθέτοντας (προαιρετικά) σκόρδο και πιπέρι τσίλι και καλύπτοντας με ελαιόλαδο ή (αυτή είναι η μέθοδος που προτιμώ) να τις βάλετε
σε σακουλάκια να παγώσουν και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, όταν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε, απλά τα βάζετε για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό για να μαλακώσουν, στη συνέχεια στεγνώστε τα και αλατοπιπερώστε τα με σκόρδο, πιπεριά τσίλι, μαϊντανό και, αν θέλετε, με κύβους τυριού ή νιφάδες παρμεζάνας.

Όταν είναι έτοιμες για χρήση, δεν πρέπει να προστεθεί αλάτι στις σπιτικές αποξηραμένες ντομάτες, γιατί είναι ήδη αρκετά αλμυρές.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χωριάτικα Λουκάνικα σε Μπύρα

Χωριάτικα λουκάνικα σε Μπυρα

Υλικά:

500 gr Χωριάτικα λουκάνικα (τα δικά μου είναι από τη Λαγκάδα, Θεσσαλονίκη)
400 ml / 1,6 φλιτζάνι μπυρα
250 γρ. 2 τεμ. γλυκές κόκκινες πιπεριές
250-300 gr Μανιτάρια ψιλοκομμένα
6-7 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση
1,5 κουταλιά της σούπας ξηρό θυμάρι
3 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
Αλάτι και αλεσμένο πιπέρι

Προαιρετικά:

200 γρ. Κεφαλογραβιέρα κομμένα σε τετράγωνα (εναλλακτικά: Κεφαλοτύρι, Πεκορίνο)
1 kg Πατάτες κατάλληλες για ψήσιμο, κομμένες σε κομμάτια

Εκτέλεση:

A. Προετοιμάστε τα συστατικά για το ψήσιμο:
1. Τεμαχίστε τα λουκάνικα σε χοντρές φέτες.
2. Πλύνετε τις πιπεριές, αφαιρέστε τους σπόρους τους και κόψτε τις σε παχιές λωρίδες. Τοποθετήστε τα στο μπολ με λουκάνικα.
3. Προαιρετικά, μπορείτε να ξεφλουδίσετε και να κόψετε πατάτες σε κομμάτια.

Β. Στήστε το ταψάκι:
4. Εάν έχετε στρογγυλό πήλινο δοχείο 28 cm θα ήταν πολύ καλύτερο. Διαφορετικά, θα μπορούσε να κάνει οποιοδήποτε ταψάκι φούρνου με καπάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο για να καλύψετε το ταψί σας.
5. Βρέξτε με λίγο ελαιόλαδο στο κάτω μέρος του έτσι ώστε το φαγητό να μην κολλήσει σε αυτό.
6. Βάλτε τα λουκάνικα και ψιλοκομμένες πιπεριές στο ταψάκι. Τακτοποιήστε όλα γύρω από το ταψί.

7. Σκορπίστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τις αποξηραμένες ντομάτες από πάνω.
8. Προσθέστε τις πατάτες, αν χρησιμοποιείτε.
9. Αλατοπιπερώστε.

10. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν προσθέσετε αργότερα Κεφαλογραβιέρα ή άλλο αλμυρό τυρί, μην ρίχνετε πολύ αλάτι !!
11. Βρέξτε λίγο ακόμη ελαιόλαδο από πάνω.
12. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ξηρό θυμάρι ανάμεσα στις παλάμες σας και τριψτε το για να απελευθερώσει τα
αρώματά του, πριν το πασπαλίσετε πάνω από το ταψί.
13. Τώρα ανακατέψτε τα πάντα με τα δάχτυλά σας για να τα συνδυάσετε καλά!
14. Το τελευταίο που πρέπει να προσθέσετε πριν από το φούρνο είναι, φυσικά, η μπύρα!
15. Κοιτάξτε αυτό το καλειδοσκόπιο με όμορφα και ορεκτικά χρώματα!
16. Τοποθετήστε το καπάκι πάνω από το πήλινο δοχείο. Είναι τώρα έτοιμο για το φούρνο!

Γ. Οδηγίες ψησίματος:
17. Ψήστε αργά τα λουκάνικα στην μπύρα, σε προθερμασμένο φούρνο αερα 200 βαθμούς ξεκινώντας με το καπάκι για 45 ‘!
18. Μετά από 45 ‘, ανοίξτε το φούρνο και βγάλτε το καπάκι. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 45 ‘περισσότερο ή συνολικά 1 ώρα 30’.
19. Μετά από 1 ωρα 30 λεπτα ‘, ανοίξτε το φούρνο. Ανακατέψτε απαλά όλα τα συστατικά και αφαιρέστε λίγο το ταψί από το φούρνο για να προσθέσετε τα κυβάκια τυριών (προαιρετικά) διασκορπίζοντας τα γύρω.
20. Επιστρέψτε το πιάτο στο φούρνο για επιπλέον 10 ‘για να μαλακώσει το τυρί και φτιάξτε μια χρυσή κρούστα 😮!
21. Μετά από 10 ‘, τα λουκάνικα με την μπύρα είναι έτοιμα!
22. Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 ‘πριν το σερβίρετε!

Καλη Επιτυχία

Subscribe for more delicious Greek recipes here

Προηγούμενο άρθροΠατάτες ογκρατέν με μανιτάρια στο φούρνο
Επόμενο άρθροΤούρτα αλλαντικών