Ψάχνετε για μία νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική λύση για το αγαπημένο σας τυρί κρέμα; Ελάτε να φτιάξουμε Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια που θα σας ενθουσιάσει με την απαλή υφή και την πλούσια γεύση του! Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεστε και με αγνά υλικά που έχετε στην κουζίνα σας. Εγώ το χρησιμοποιώ σε αλμυρές και γλυκές συνταγές, και το απολαμβάνω κάθε στιγμή!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια

Ένα μπολ με κρεμώδες Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια, έτοιμο για σερβίρισμα

Το Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια είναι μία υπέροχη επιλογή για να έχετε πάντα φρέσκο και υγιεινό τυρί κρέμα στο ψυγείο σας. Είναι ιδανικό για να το απλώσετε σε ψωμί, να το χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, σε σος, ή ακόμα και σε αλμυρές πίτες. Το καλύτερο; Γίνεται με λίγα, απλά υλικά και η διαδικασία είναι παιχνιδάκι! Εγώ το φτιάχνω τακτικά και μου λύνει τα χέρια.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Additional Time 20 minutes
Total Time 55 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτό το κρεμώδες Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια θα χρειαστούμε:

  • 1 λίτρο Γάλα (όσο πιο λιπαρό, τόσο το καλύτερο)
  • 0,5 λίτρο Κεφίρ (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 Αυγό (κοτόπουλου, μεγάλο)
  • 1 κ.γ. Αλάτι
  • 1 κ.γ. Ζάχαρη
  • Λίγο Κιτρικό οξύ-ξυνό (στη μύτη του μαχαιριού, ή 1 κ.γ. χυμό λεμονιού)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το φανταστικό Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια:

  1. Ετοιμάζω το γάλα:
    Βάζω το γάλα σε μία κατσαρόλα και το βράζω. Μόλις πάρει βράση, το αποσύρω αμέσως από την εστία.
    Προσθέτω το αλάτι και τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα και ανακατεύω να διαλυθούν.
  2. Προσθέτω το κεφίρ:
    Ενώ ανακατεύω σιγά-σιγά το γάλα, προσθέτω το κεφίρ (το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς χλιαρό).
    Συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να δω το γάλα να αρχίζει να κόβει, δηλαδή να χωρίζει σε στερεό τυρόπηγμα και υγρό ορό γάλακτος.
  3. Στραγγίζω τον ορό γάλακτος:
    Σε ένα σουρωτήρι, στρώνω μία λεπτή βαμβακερή πετσέτα (ή διπλωμένη τουλάχιστον 4 φορές γάζα).
    Κάτω από το σουρωτήρι τοποθετώ μία βαθιά λεκάνη για να μαζέψω τον ορό γάλακτος (αυτό το υγρό είναι θρεπτικό και μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε ψωμί, σούπες ή άλλες συνταγές).
    Αδειάζω τη ζεστή μάζα (το κομμένο γάλα) στο στρωμένο σουρωτήρι.
    Αφήνω να στραγγίξει ο ορός γάλακτος για περίπου 15-20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, ανακατεύω περιοδικά τη μάζα στο σουρωτήρι για να στραγγίξει πιο γρήγορα (δεν τη σφίγγω με τα χέρια).
  4. Φτιάχνω την κρεμώδη υφή:
    Χτυπάω το αυγό μαζί με το κιτρικό οξύ (ή τον χυμό λεμονιού) σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν αφρώδη.
    Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτω σταδιακά την ακόμη ζεστή, στραγγισμένη μάζα τυριού (τυρόπηγμα) στο αυγό.
    Χτυπάω όλα μαζί μέχρι να πάρω μία ομοιογενή, αφράτη και λεία τυρένια κρέμα.
  5. Ψύχω το τυρί:
    Μεταφέρω το έτοιμο Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
    Το βάζω στο ψυγείο και το αφήνω να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το σερβίρω.

Notes

Tips για το Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Σπιτικό Τυρί Φιλαδέλφεια σας τέλειο!

  • Λιπαρότητα γάλακτος: Όσο πιο υψηλή είναι η λιπαρότητα του γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα τυριού θα πάρετε και τόσο πιο κρεμώδες θα είναι το αποτέλεσμα.
  • Κιτρικό οξύ-ξυνό vs. Λεμόνι: Αντί για κιτρικό οξύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Και τα δύο βοηθούν στο να πήξει το αυγό και να δώσει την κρεμώδη υφή.
  • Θερμοκρασία κεφίρ: Είναι σημαντικό το κεφίρ να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να πήξει σωστά το γάλα. Αν είναι πολύ κρύο, μπορεί να καθυστερήσει ή να μην πήξει καλά.
  • Χρήσεις ορού γάλακτος: Μην πετάξετε τον ορό γάλακτος! Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε ζύμες για ψωμί, σε smoothies, σε σούπες ή ακόμη και για να ποτίσετε τα φυτά σας.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή