Φοντανάκια βουτύρου

Τα Φοντανάκια Βουτύρου αποτελούν ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, με καταγωγή από την Κρήτη. Η ονομασία τους προέρχεται από το σχήμα τους, που θυμίζει μικρά σιντριβάνια (φοντανάκια), καθώς και από την πλούσια γεύση βουτύρου που τα χαρακτηρίζει.

Ιστορία:

Η ιστορία των Φοντανάκιων Βουτύρου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση, η συνταγή τους δημιουργήθηκε στα μοναστήρια της Κρήτης, όπου οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν τα αγνά υλικά της γης για να φτιάξουν γλυκά και να γιορτάσουν τις θρησκευτικές εορτές.

Υλικα:

Βουτυρο 1 κούπα
ζάχαρη 1 κούπα
αυγό 1 τεμ.
βανίλια 1 τεμ.
άρωμα ρούμι 1/2 κουτ.γλ
μαγειρική σόδα 1/2 κουτ.γλ
αλεύρι έως 3 κουπες
σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση:

Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε μεσα στο βούτυρο τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ.
Προσθέτουμε το αβγό, τη βανίλια, το ρούμι.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα.
Πρέπει να ληφθεί μια μαλακή και μη κολλώδης ζύμη, το οποίο τοποθετείται για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Μετά από αυτό, χρησιμοποιείται μια σακουλα ζαχαροπλαστικής με στομιο αστερι, με το οποίο η ζύμη εγχέεται σε ένα ταψι, στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Πάνω από κάθε τριαντάφυλλο τοποθετείται μαι σταγόνα σοκολάτας.
Τα γλυκά ψήνονται στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

source

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Φοντανάκια τύπου Raffaello με 3 μόνο υλικά

Φοντανάκια τύπου Raffaello με 3 μόνο υλικά

Υλικά

400 γρ ζαχαρούχο γάλα
50 γρ βούτυρο αγελάδας
200 γρ τρίμματα καρύδας

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 400 γρ ζαχαρούχο γάλα και 50 γρ βούτυρο αγελάδας και προσθέτουμε 200 γρ τρίμματα καρύδας


Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο

και κάνουμε μπαλίτσες σε ότι μέγεθος θέλουμε.
Τυλίξτε τα σε τρίμματα καρύδας ή αλεσμένα αμύγδαλα Διατηρήστε τα στο ψυγείο.
Μπορείτε να βάλετε λίγο παξιμάδι αν θέλετε στις μπάλες και λίγο απόσταγμα λικερ για άρωμα! Η μάρκα των προϊόντων δεν πειράζει!
Για ευκολότερο τυλιγμα, βάζω την καρύδα σε ένα μπολ τα μπαλάκια από πάνω και κουνάω το μπολ.Τα μπαλάκια κυλάνε και καλυπτονται με καρύδα μόνα τους!

Προηγούμενο άρθροΤυρόψωμο…από το παλιό τετράδιο της μητέρας μου
Επόμενο άρθροΜελιτζάνες Ογκρατέν…Δεν έχω φάει ποτέ τόσο νόστιμη μελιτζάνα!