Συστατικά

2 φλιτζάνια (470ml) γάλα (χρησιμοποίησα 2%)
1 1/2 κσ ενεργή ξηρή ζύμη (2 πακέτα)
6 κουταλιές της σούπας (75 γραμμάρια) καφέ ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας (56g) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
4 1/2 φλιτζάνια (635g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν ένα επιπλέον 1/2 φλιτζάνι ανάλογα με τις ανάγκες
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1/3 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
3 φλιτζάνια (710ml) ζεστό νερό
χοντρό αλάτι,
6 κουταλιές της σούπας (56g) βούτυρο, λιωμένο
Σάλτσα για το σερβίρισμα, προαιρετική *

Οδηγίες
Ζεστένουμε το γάλα σε ένα μικρό φούρνο μικροκυμάτων (ή εναλλακτικά πάνω από το φούρνο σε μια μικρή κατσαρόλα) έως ότου η θερμοκρασία του γάλακτος φτάσει τους 110 βαθμούς, περίπου 1 1/2 – 2 λεπτά σε ΥΨΗΛΗ ισχύ.
Ρίξτε το γάλα μαζί με τη μαγιά στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ βάσης και χτυπήστε μαζί μέχρι να διαλυθεί η μαγιά, αφήστε το να ηρεμήσει για τα υπόλοιπα 5 λεπτά. Προσθέστε καστανή ζάχαρη, 4 κουταλιές μαλακωμένο βούτυρο, 1 φλιτζάνι αλεύρι και 2 κουταλιές της σούπας αλάτι στο μίγμα γάλακτος και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα χτυπήματος, ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθεί καλά.
Αλλάξτε το συρματινο εξάρτημα του μίξερ σε ένα γάντζο ζύμης, προσθέστε τα υπόλοιπα 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι και ζυμώστε το μείγμα σε μεσαία χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει και να μην κολλάει.
Ανακατεύουμε μέχρι και ένα επιπλέον αλεύρι 1/2 φλιτζανιού, όπως απαιτείται, έως ότου η ζύμη να μην κολάει στις πλευρές του μπολ. Καλύψτε το μπολ με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Λιπάνετε ένα ταψί με βούτυρο ή στρώστε με λαδόκολα. Πιέστε τη ζύμη αρκετές φορές για να απελευθερώσετε τυχόν θύλακες αέρα της ζύμης.

Διαχωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια * και καλύψτε χαλαρά με πλαστικό περιτύλιγμα 
Πλάστε κάθε κομμάτι σαν ένα μακρύ, λεπτό σχοινί περίπου 80- 90 εκ **. Σχηματίστε σχοινί ζύμης σε σχήμα κουλουριού.

Σε ένα ρηχό μπολ, χτυπήστε μαζί τη μαγειρική σόδα και το ζεστό νερό, στη συνέχεια, βυθίστε πλήρως το pretzel στο μείγμα νερού, ανασηκώστε και αφήστε το νερό το επιπλέον νερό να φύγει(στάζοντας).

Τοποθετήστε το στο ταψί, Σχηματίστε όπως φαίνεται στην εικόνα και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.


Ψήνετε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο 7 – 11 λεπτά μέχρι να ροδίσουν  Βγάλε από το φούρνο και με πινέλο περάστε τα πάνω και κάτω  με το λιωμένο βούτυρο.

Σερβίρετε ζεστά με μια προαιρετική σάλτσα . 
Σημειώσεις συνταγής
* Ο ευκολότερος τρόπος για να διαιρέσετε σε 12 τεμάχια είναι να διαιρέσετε τη ζύμη στο μισό, στη συνέχεια να διαιρέσετε τα μισά σε μισά τότε αυτά και σε τρίτα μισά.
** Βρήκα να δουλεύω σε μια μη αλευρωμένη έως πολύ ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια ήταν πιο εύκολα να κάνω τα κορδόνια, ξεκίνησα με μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο να τεντωθεί περισσότερο.

Προηγούμενο άρθροΑρνάκι Φρικασέ…σπιτικό
Επόμενο άρθροΛιόψωμο…είναι τέλειο