Μερικά  μικρά μυστικά μπαίνουν στο παιχνίδι σε αυτή την κλασική ελληνική σάλτσα ντομάτας,με το τρίο της κανέλας, των μπαχαρικών και του μοσχοκάρυδου. Είναι θαυμάσια με ζυμαρικά και είναι επίσης η βασική σάλτσα στήριξης για πιάτα με βάση το κρέας, από μουσακά μέχρι παστίτσιο σε μακαρόνια μαγειρεμένα, μακαρονάδα με κρέας.

Συστατικά
4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
Μία πρέζα από άγλυκο κακάο 
1κουτι ψιλοκομμένο ντοματακι κονκασε                                                              1 κ.σ. πελτε .
Αλατοπίπερο για την γεύση
2/3 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 μεγάλο ξυλαράκι κανέλας
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
1 – 2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
1 – 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο 

Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν λίγο, περίπου 12 με 15 λεπτά. Ανακατέψτε το σκόρδο και περιστρέψτε τα στο δοχείο μερικές φορές για να μαλακώσουν. Ανακατέψτε  το κακάο και μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό για να απελευθερώσετε τις γεύσεις τους.
Προσθέτετε τις ντομάτες, το λευκό κρασί, το ραβδί κανέλας, το μοσχοκάρυδο και τα φύλλα δάφνης. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό και σιγοβράστε. Ακολουθήστε με αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα, έως ότου η σάλτσα να πήξει και μειωθεί σε περίπου 6 φλιτζάνια. Προσθέστε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί. Δοκιμάστε τη σάλτσα και προσθέστε πετιμέζι ή μέλι και βαλσάμικο για να ρυθμίσετε την ισορροπία. Προσθέστε επιπλέον αλάτι και πιπέρι στη γεύση. Αφαιρέστε τα μπαχαρικά και τα φύλλα δάφνης πριν τα σερβίρετε.

Για να διατηρήσετε τη σάλτσα:

Σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό, βγάζετε 2 – 3 καθαρά βάζα με τα καπάκια τους για να σιγοβράσουν. Αφαιρέστε με λαβίδες κουζίνας. Προσθέστε τη ζεστή σάλτσα ντομάτας στα καυτά βάζα. Αφήστε το να κρυώσει. Βιδώστε τα καπάκια χαλαρά. Χρησιμοποιώντας λαβίδες αν χρειάζετε, βάζετε τα βάζα σε μια κατσαρόλλα με αρκετό νερό για να φτάσετε 3 εκ κάτω από τα καπάκια και σιγοβράστε. Αφαιρέστε τα προσεκτικά με λαβίδες και χρησιμοποιώντας μια πετσέτα κουζίνας σφίξτε τα καπάκια. Γυρίστε τα βάζα να σταθούν στα καπάκια τους και αφήστε τα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε σε ένα ντουλάπι ή ψυγείο και βάλτε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα, αν δεν χρησιμοποιήσετε όλη τη σάλτσα.

Ευχαριστούμε την

Προηγούμενο άρθροΜιλανέζικη Μελιτζάνα με σάλτσα και παρμεζάνα…
Επόμενο άρθροΥπέροχα Χορταστικά Donuts