Στριφτάρια με κρέμα και σταφίδες

Υλικά:

300 gr αλεύρι 00 (ή για πιτσα),
200 gr Μανιτομπα ή αλευρι για πιτσα ή σμιγδαλιού 
60 gr μαλακό βούτυρο,
50 gr ζάχαρη,
1 αυγό,
1 πρέζα αλάτι,
10 g μαγιά μπύρας,
200 ml ζεστό νερό,
τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού.

Για την κρέμα πατισερί
500 γρ. γάλα
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 κρόκους, από μεσαία αβγά
50 γρ. κορν φλάουρ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Βάζουμε μέσα 400 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να ζεσταθεί το μείγμα και να πάρει μια βράση.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Μεταφέρουμε πολύ αργά το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα όλο το μείγμα και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει και να σφίξει το μείγμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Φροντίζουμε να εφάπτεται η μεμβράνη στη κρέμα για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Ανακατεύουμε την κρύα κρέμα με ένα κουτάλι να αφρατέψει. Εναλλακτικά χτυπάμε στο μίξερ για να πάρει πάλι βελούδινη υφή.

Για την ζύμη

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ βάσης τα δύο κοσκινισμένα αλεύρια, το αλάτι, το αυγό και το ξύσμα λεμονιού, διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο νερό και το ρίχνουμε στο μπολ και προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο, συνεχίζουμε τη δουλειά το ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά.

Αδειάζουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια

και σχηματίζουμε μια μπάλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά περίπου. Απλώνουμε τη ζύμη και την αλείφουμε με κρέμα και προσθέτουμε τις προηγουμένως μουλιασμένες σταφίδες,

τυλίγουμε και σχηματίζουμε ένα ρολό που θα κόβουμε σε ροδέλες περίπου δύο εκ.

βάζουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα αρκετά μακριά το ένα από το άλλο και σκεπάζουμε ξανά όπως πριν, αφήνοντας να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.

Λίγο πριν το ψήσιμο, αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ: Paola Paola

Προηγούμενο άρθροCheeseCake Νουτέλλα
Επόμενο άρθροΑρνακι ψητο καλυμένο με χυμο πορτοκαλιού με μελι και παπρικα