Στριφτή τυρόπιτα Κοζάνης (ΚΙΧΙ)

Υλικά

Για τη ζύμη:

1 kgr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλυτζ νερό χλιαρο
1 κσ ξύδι
1 1/2 κγ αλάτι
2 κσ ελαιόλαδο

Για το άλλειμα
140 γρ ελαιόλαδο
80 γρ βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση
350 γρ. φέτα μαλακιά
150 γρ. μανούρι
2 αβγά, χτυπημένα ελαφρά

Για το άλειμμα
1 αβγό χτυπημένο ελαφρά με 1 κ. σ. γάλα
ελαφρά λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, το ξίδι, το λάδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία και ελαστική, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα. Στη συνέχεια, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, το πλάθουμε σε μακρόστενο ρολό και το κόβουμε, σε κομμάτια πάχους 5 εκ, τα οποία πλάθουμε μετά σε μικρότερες μπάλες.

Παίρνουμε μία μικρή μπάλα, την αλευρώνουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο 10 – 15 εκ. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρολαδο τη μια πλευρά του φύλλου και στη συνέχεια κολλάμε τα φύλλα μεταξύ τους ανά τέσσερα. Το τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε δεν το αλείφουμε με βούτυρο. Ανοίγουμε ξανά τα κολλημένα φύλλα αυτά σε όσο πιο λεπτό φύλλο γινετε και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά. Όλη η διαδικασία του ανοίγματος των φύλλων γίνεται με αλευρωμένη βέργα και σε αλευρωμένη επιφάνεια, για να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.

Θρυμματίζουμε τα τυριά, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το φύλλο σε καλά αλευρωμένο πάγκο εργασίας, το αλείφουμε με το βούτυρολαδο, το κόβουμε σε τέσσερις λωρίδες και βάζουμε το μείγμα του τυριού, κατά μήκος της κάθε λωρίδας, το διπλώνουμε για να κλείσουμε τη γέμιση και το ρολάρουμε στρίβοντας το σαν φίδι.
Μεταφέρουμε το πρώτο κιχί σε ένα στρογγυλό, αλειμένο με ελαιόλαδο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο φύλλο.

Αλείφουμε τα κιχιά με λιγο βουτυρόλαδο  και  ραντιζω και με λίγο νεράκι για να γινει τραγανή

και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180ο С, φούρνο, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΓεμιστές Μπουκίτσες ζύμης….είναι το απόλυτο σνακ για μπύρα ή finger-food
Επόμενο άρθροΤεμπελόπιτα με τυρί !