Τεμπελόπιτα ή αλευρόπιτα.

Η αλευρόπιτα ή τεμπελόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που φτιάχνεται με απλά υλικά, όπως αλεύρι, νερό, λάδι,τυριά και άλλα απλά υλικα. Είναι ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό.

Υλικά

200γρ γιαούρτι στραγγιστό
140γρ αλεύρι γοχ
1 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
170γρ μαργαρίνη (εγώ έβαλα καλαμποκέλαιο μαζί με φρέσκο βούτυρο λιωμένο περίπου 100γρ σύνολο)
300 γρ φέτα
3 αυγά (2 έβαλα)
Μισό φλιτζάνι γάλα
Αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λίγη γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Σε δύο λεκάνες χωρίζουμε τα στερεά από τα υγρά. Χτυπάμε όλα τα υγρά μαζί και μετά ρίχνουμε τα υγρά στη λεκάνη με τα στερεά. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Εγώ χρησιμοποίησα αυγοδάρτη για να μην έχει σβολους. Μετά ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη και τη γραβιέρα επίσης τριμμένη. Απλώνουμε σε λαδωμένο πυρέξ και ψήσιμο στο φούρνο στους 180ο βαθμούς. Η κυρία έλεγε ότι η δοσολογία είναι για ταψί 35Χ25. Έβαλα ένα αντίστοιχο πυρεξάκι αλλά άλλη φορά θα το δοκιμάσω σε τετράγωνο 25Χ25 μήπως βγει πιο ψηλή ή στρογγυλό 24εκ.. Είναι πολύ γευστική και εύκολη
αλευρόπιτα ή τεμπελόπιτα

Η Συνταγή είναι της κας Roula Hatzispirou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Υλικά

400 γρ αλεύρι
1 αυγό
250 γρ πρόβειο γιαούρτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο (αν δεν σαν ενοχλεί η μυρωδιά)
250 γρ φέτα σκληρή και πικάντικη
λίγο νερό βρύσης (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Βάζεις το βούτυρο σε κομματάκια πάνω στο μεγάλο ταωί του φούρνου και το βάζεις στο φούρνο να λιώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά με το χέρι ή με ένα πιρούνι.
  4. Χτυπάς το αυγό σε ένα μπολάκι και το ρίχνεις και αυτό μέσα.
  5. Ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύεις για να δημιουργηθεί ένας όχι πολύ ρευστός χυλός. Αν σου φαίνεται πολύ σφικτός ο χυλός, μπορείς να ρίξεις λίγο νερό για να τον αραιώσεις, χωρίς όμως υπερβολές.
  6. Προσθέτεις στο χυλό τα 3/4 της φέτας και ανακατεύεις ξανά.
  7. Ρίχνεις τον χυλό στο μεγάλο ταψί και πασπαλίζεις από πάνω την υπόλοιπη φέτα.
  8. Ψήνεις για 50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και μόλις ροδίσει το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει καλά πριν το κόψεις σε κομμάτια.

ΠΗΓΗ

 

Προηγούμενο άρθροΜπεκρή μεζέ, με ψαρονέφρι!!👌
Επόμενο άρθροΜπισκότα κανέλας: Η απόλαυση που λιώνει στο στόμα