Τάρτα καραμέλας με ρικότα καραμέλας

Υλικά

Για την καραμέλα
300 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
4 κουταλιές της σούπας νερό
3-4 κσ ζεστό νερό (χρησιμοποιείται όταν η καραμέλα είναι έτοιμη)

Για την Βάση
220 γρ αλεύρι 00
140 γρ βούτυρο
72 γραμμάρια ακατέργαστης ζάχαρης
20 γρ κρέμα γάλακτος
20 γρ καστανή ζάχαρη

Για την κρέμα:
400 γρ ρικότα
90 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
80 γρ καραμέλα
1 αυγό

Επιπλέον χρειάζεστε για απο πάνω:
100 γρ από την ετοιμη καραμέλα
5 γρ ζελατίνη
100 ml κρέμα γάλακτος

Προετοιμασία:

Παρασκευή καραμέλας:

Ρίξτε το νερό σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, προσθέστε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη, βράστε και αφήστε το να ροδίσει απαλά χωρίς να ανακατεύετε.
Σβήνουμε και προσθέτουμε (προσοχή στα πιτσιλίσματα) μερικές κουταλιές ζεστό νερό το οποίο θα
χρησιμεύσει για να κρατήσει ρευστή τη καραμέλα. Γυρίστε το κατά διαστήματα και αφήστε το να κρυώσει.

Για την βάση
Ανακάτεψα όλα τα υλικά σε μίξερ βάσης χρησιμοποιώντας με το εξάρτημα το φτερό.
Αν δεν έχουμε, προχωράμε ως εξής:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι, προσθέτουμε στο μείγμα το dulce de leche και ανακατεύουμε καλά.
Κλείνουμε τη ζύμη που έχουμε πάρει σε μεμβράνη ή λαδόκολλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
Την απλώνουμε μετα με έναν πλάστη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την στρώνουμε σ ένα ταψί(τσερκι) (18-20 εκ).
Τρυπήστε τον πάτο με ένα πιρούνι και τοποθετήστε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Διαλλυουμε τη ρικότα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την καραμέλα, το αυγό και ανακατεύουμε όλα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Φυλάσσετε στο ψυγείο μέχρι τη χρήση.

Παίρνετε το ταψί με τη ζύμη, το σκεπάζετε με λαδόκολλα και βάζετε από πάνω ένα βάρος π.χ φασόλια
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 160° για 15-20 λεπτά.
Μόλις ψηθεί αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και το γεμίζουμε με την κρέμα ρικότα.
Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει πολύ καλά μέσα στο ταψακι χωρίς να ανοίξετε τον προστατευτικό μεντεσέ.

Για απο πανω
Ζεσταίνουμε 100 ml καραμέλας, την αραιώνουμε με 100 ml ζεστή κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια διαλύουμε μέσα
5 γραμμάρια ζελατινη, προηγουμένως μουλιασμένα σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
Βάλτε μια λωρίδα πλαστική γύρω από την άκρη της ταρτας και ρίξτε την καραμέλα πάνω από την τάρτα.
Φυλάσσετε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει τελείως. Βεβαιωθείτε ότι το γλυκο είναι στερεό πριν ξεφορμάρετε.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: Sandra Minchella

Προηγούμενο άρθροΑφράτη Μακαρονόπιτα με Μπεσαμέλ και Φέτα:
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια Κοτόπουλου φούρνου με σάλτσα μουστάρδας