Ζαμπονοτυροπιτάκια

Η Συνταγή είναι από την annieandjeff.com

Υλικά

για τη ζύμη:
400 ml χλιαρό φρέσκο ​​γάλα (ή νερό)
50 γρ ζάχαρη
7 g ξηρή μαγιά (ή περίπου 20 g φρέσκια μαγιά)
1 αυγό + 1 ασπράδι
60 ml λάδι
2 κουτ αλάτι
1 κουτ μπέικιν πάουντερ
800-830 γρ αλεύρι
50 γρ βούτυρο πολύ μαλακό
1 κ.γ. Μηλόξυδο

για τη γέμιση:
16 φέτες ζαμπον ή οτι θέλετε
περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού στο καθένα κετσαπ
2-3 μικρά κομμάτια τυρί, μοτσαρέλα ή άλλο είδος μαλακού τυριού στο καθένα
άλλα συστατικά που επιθυμείτε – για παράδειγμα, μανιτάρια, καλαμπόκι κ.λπ.

Για επάλλειψη πριν τα ψήσετε:
1 κρόκος + 1 κ.γ. λάδι
σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

1 Σε ένα μπολ βάζουμε το ζεστό φρέσκο ​​γάλα (ή νερό), τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αυγό + το ασπράδι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ
και το λάδι. Ανακατέψτε τα πάντα μέχρι να ομογενοποιηθούν με ένα σύρμα.
2 Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ζυμώνουμε.
3 Θα πρέπει να πάρετε μια κολλώδη μπάλα ζύμης. Σε αυτό το σημείο, το μείγμα ειναι 800 γραμμάρια ζύμης.

4 Προσθέστε το ξύδι και το πολύ μαλακό βούτυρο.
5 Τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να απορροφηθούν καλά το λάδι και το ξύδι.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.
6 Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, αλλά μην το παρακάνουμε.
7 Τοποθετήστε το στο μπολ και σκεπάστε το με ένα μαλακό πανί ή μεμβράνη.
8 Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45-60 λεπτά.
9 Αδειάζετε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζετε σε περίπου 2 μέρη.
10 Παίρνετε το ένα μέρος της ζύμης και το ανοιγετε σε ένα παραλληλόγραμμο με διαστάσεις περίπου 40/50 cm και μέγιστο πάχος 0,5 cm.

11 Κόβουμε την ανοιγμένη κρούστα σε 8 ορθογώνια. Αν θέλετε μικρότερα ψωμάκια, μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε μικρότερα
κομμάτια.
12 Καλύψτε κάθε κομμάτι με περίπου 1 κουτ. κετσαπ, θυμηθείτε να αφήσετε περίπου 2-3 ​​δάχτυλα χωρίς για να κολλήσει
η ζύμη στο ρολό και να μην τελειώσει η γέμιση. Τοποθετούμε το κομμάτι το ζαμπον πάνω στο κετσαπ.
13 Τοποθετήστε από πάνω 2-3 κομμάτια κίτρινο τυρί ή άλλο μαλακό τυρί της επιλογής σας.
14 Τυλίξτε τα σε ρολά.
15 Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Καλύψτε τα καλαμάκια με μια μαλακή πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν
για άλλα 10-15 λεπτά.

16 Αλείφουμε τα καλαμάκια με τον κρόκο χτυπημένο με λίγο λάδι.
17 Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
18 Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου χωρίς αέρα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
19 Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με το δεύτερο μέρος της ζύμης. Αυτό θα σας δώσει συνολικά 16 ζαμπονοτυροπιτάκια.
20 Βγαίνουν πραγματικά υπέροχα!

Είναι πεντανόστιμα τόσο ζεστά, αμέσως αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, όσο και την επόμενη μέρα.

Καλή Απόλαυση

Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε annieandjeff.com

Προηγούμενο άρθροΤεμπέλικη Κολοκυθοτυρόπιτα
Επόμενο άρθροΡολάκια με γεύση λεμόνι, μαρμελάδα φράουλα, καρύδια και σταφίδες