Τα Κιμαδοπιτάκια της Κυρίας Δόξας είναι ένα ξεχωριστό πιάτο, με καταγωγή από τα Ιωάννινα. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η πολύ εύπλαστη και αφράτη ζύμη τους, η οποία περιέχει ανθρακούχα σόδα (ή Sprite) και χυμό πορτοκαλιού , προσδίδοντας μια ιδιαίτερη υφή και γεύση. Η πλούσια, πικάντικη γέμιση μοσχαρίσιου κιμά ολοκληρώνει αυτό το νόστιμο και χορταστικό αποτέλεσμα.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για τη Ζύμη:
- 2 ποτήρια – Ανθρακούχα σόδα ή Sprite
- 1 ποτήρι – Χυμό πορτοκαλιού (έτοιμος ή φυσικός)
- 1/2 ποτήρι – Ελαιόλαδο (απαλό)
- 125 γρ. – Μαργαρίνη ή βούτυρο
- Περίπου 1.200 γρ. – Αλεύρι (όσο πάρει, για όλες τις χρήσεις)
Για τη Γέμιση:
- 500 γρ. – Κιμά μοσχαρίσιο
- 2 – Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2-3 – Τομάτες (ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες)
- 2 κ.σ. – Μαϊντανός (ψιλοκομμένος, κουταλιές σούπας)
- Ανάλογα – Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κίμινο, πάπρικα γλυκειά και καυτερή
- Λίγο – Ελαιόλαδο (για το τσιγάρισμα)
Για το Άλειμμα:
- Ανάλογα – Γάλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Α. Προετοιμασία Γέμισης:
1. Τσιγάρισμα: Σε ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι , τον κιμά και τα μπαχαρικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα .
2. Προσθήκη Υλικών: Προσθέτουμε τις τομάτες και τον μαϊντανό .
3. Σιγόβρασμα: Αφήνουμε να σιγοβράσει με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του .
4. Κρύωμα: Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Β. Ζύμη:
1. Υγρά: Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα τα υγρά υλικά (σόδα/Sprite, χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, μαργαρίνη/βούτυρο) και ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών.
2. Αλεύρι: Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε όσο μπορούμε με το σύρμα και μετά με τα χέρια , μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. (Σημείωση: Συνιστάται η παρακολούθηση του βίντεο για το σωστό δούλεμα της ζύμης).
Γ. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο:
1. Πιτάκια: Ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε τα πιτάκια (π.χ. σε στρογγυλό σχήμα). Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο και τα κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
2. Ψήσιμο: Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (ανοιχτόχρωμη), τα αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-30 λεπτά).
3. Διατήρηση Ζύμης: Αν σας περισσέψει ζύμη , μπορείτε να την φυλάξετε σκεπασμένη στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 20 – 30 λεπτά (στους 200°C)
Χρόνος Αναμονής: Κρύωμα γέμισης (τουλάχιστον 30 λεπτά)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τραγανή Ζύμη και Ζουμερή Γέμιση
Ζύμη Σόδας/Sprite: Η ανθρακούχα σόδα ή το Sprite στη ζύμη λειτουργεί ως διογκωτικό και δίνει μια ελαφριά και αφράτη υφή στο φύλλο, κάνοντάς το εύπλαστο και αφράτο .
Πορτοκάλι: Ο χυμός πορτοκαλιού προσθέτει ένα διακριτικό άρωμα και οξύτητα στη ζύμη, βελτιώνοντας το αποτέλεσμα.
Γέμιση: Είναι απαραίτητο η γέμιση να είναι κρύα και τελείως στεγνή (να έχει πιεί όλα τα υγρά της) πριν χρησιμοποιηθεί. Αν η γέμιση είναι ζεστή ή υγρή, θα μαλακώσει και θα διαλύσει τη ζύμη.
Άλειμμα: Το γάλα στο άλειμμα δίνει ένα ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.









