Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται! Παραδοσιακά τους φτιάχνουμε σε στρογγυλό σχήμα που ευωδιάζουν βούτυρο, συνήθως με άφθονο καβουρντισμένο αμύγδαλο, και τους πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό με ιστορία που μας ταξιδεύει στην Ανατολή. 

1. Τα σωστά υλικά
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει πρωτίστως τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξετε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Θυμηθείτε ότι όταν θα το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι κρύο, σε στερεή μορφή, ώστε οι κουραμπιέδες να γίνουν τραγανοί. Αν πάλι προτιμήσετε να τους φτιάξετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήστε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες. Επίσης, τα αμύγδαλα που θα προσθέσετε, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, πρέπει πάντα να είναι καβουρντισμένα. Αν, βέβαια, θέλετε να φτιάξετε κουραμπιέδες σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπ-πατ, τότε θα παραλείψετε τα αμύγδαλα.
2. Το σωστό ζύμωμα
Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμείξετε τα υλικά. Πολύ βασικός κανόνας είναι να χτυπήσετε στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέσετε το αλεύρι κατεβάστε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίξτε το αλεύρι, σε δόσεις, ώστε να αναμειχθεί απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου. Θυμηθείτε ότι όλα τα υλικά πρέπει να ζυμωθούν τόσο όσο.
3. Το ψήσιμο
Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Παρατηρήστε το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.
3. Το άχνισμα
Το σωστό άχνισμα γίνεται όταν οι κουραμπιέδες είναι κρύοι και όχι μόλις βγουν από τον φούρνο. Πρώτα τους ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους βουτάμε στο μπολ με την άχνη ώστε να κολλήσει καλά πάνω τους.
4. Η διατήρηση

Πάντοτε διατηρούμε τους κουραμπιέδες σκεπασμένους, ώστε να μπορούμε να τους απολαμβάνουμε με τη σωστή υφή τους. Αν μας περισσέψουν κουραμπιέδες μετά το τέλος των γιορτών, τους διατηρούμε σε κουτιά ή βάζα ερμητικά κλειστά.

Υλικά

750 γρ. βούτυρο σε κυβάκια

60 γρ. και επιπλέον για το πασπάλισμα ζάχαρη άχνη

2 κρόκοι αυγών

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη

2 κ.σ. κονιάκ

900 – 1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

350 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα για 15 – 20 λεπτά στο φούρνο, στους 160°C και χονδροσπασμένα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα κομμάτια βουτύρου και τη ζάχαρη άχνη για περίπου 15 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να γίνει πολύ αφράτο και λείο.
Κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, το γαρύφαλλο και το κονιάκ και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιόμορφη και σχετικά σφιχτή ζύμη. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε μέχρι να απλωθούν στη ζύμη ομοιόμορφα.
Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες ή στο σχήμα μισοφέγγαρου.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζουμε εκεί τους κουραμπιέδες. Ψήνουμε για περίπου 20 μέχρι να χρυσίσουν. Τους βγάζουμε από τον φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Tip: επιμείνετε στο καλό χτύπημα βουτύρου-ζάχαρης άχνης για τέλεια αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό αποτέλεσμα!

– See more at: http://www.mamapeinao.gr/kourampiedes#sthash.ryGM3USY.dpuf

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα με μπεσαμέλ!!!
Επόμενο άρθροΜεσογειακό Πιάτο λαχανικών στο φούρνο