Κέικ σοκολάτας με γλάσο λευκής Σοκολάτας
Αυτό το κέικ σοκολάτας με γλάσο λευκής σοκολάτας είναι ένα αριστούργημα που συνδυάζει πλούσιες γεύσεις και σαγηνευτικές υφές.
Η σοκολάτα κυριαρχεί:
- Το κέικ είναι υγρό και αφράτο, με έντονη γεύση σοκολάτας που λιώνει στο στόμα.
- Η χρήση κακάο σε σκόνη εγγυάται ένα πλούσιο και γευστικό αποτέλεσμα.
Γλάσο λευκής σοκολάτας:
- Το γλάσο λευκής σοκολάτας προσθέτει μια γλυκιά αντίθεση στην έντονη σοκολάτα του κέικ.
- Η βελούδινη υφή του αγκαλιάζει το κέικ και δημιουργεί μια ακαταμάχητη μπουκιά.
Επιπλέον ατού:
- Το κέικ είναι εύκολο στην παρασκευή του και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ζαχαροπλαστικής.
- Μπορείτε να το διακοσμήσετε με διάφορους τρόπους, όπως με τρούφα σοκολάτας, φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Συνοψίζοντας:
- Αυτό το κέικ είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα επίσημο δείπνο.
- Η αρμονική συνύπαρξη γεύσεων και υφών το καθιστά ένα γλυκό που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
- Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε και να βυθιστείτε στην απόλαυση!
Υλικα:
1 κουπα = 250 ml
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 κουπα + 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη/200 γρ./
200 γρ γάλα
1/2 κουπα λάδι/100 ml/
1 κουπα + 1 κ.σ αλεύρι/150 γρ./
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα/κοφτη/
1 πακέτο ζάχαρη βανίλια
Μια πολύ μικρή πρέζα αλάτι
4 κουταλιές της σούπας φυσικό κακάο/30 γρ./
1 μισογεματη κουπα καρύδια χοντροκομμένα και λίγα για διακόσμηση/90 γρ./
Για το γλάσο:
100 γρ σοκολάτα γάλακτος,
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και
3 κουταλιές της σούπας αποβουτυρωμένο γάλα.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζω τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη ζάχαρη βανίλιας και με το μίξερ τα χτυπάω σε ένα αφράτο μείγμα για 2 λεπτά, ενώ ανακατεύω
συνέχεια, ρίχνω το λάδι σε λεπτή ροή, βάζω τη σόδα στο γιαούρτι, το ανακάτεψα και όταν αφρίσει καλά, το πρόσθεσα στο μείγμα στο μπολ.
Ανακάτεψα με το μίξερ και τέλος πρόσθεσα το κακάο το οποίο ανακάτεψα και αυτό μέχρι να απορροφηθεί τέλεια.
Τώρα χωρίς μίξερ πρόσθεσα το κοσκινισμένο αλεύρι ανακατεύοντας το με ένα σύρμα κουζίνας. Στο τέλος πρόσθεσα τα καρύδια και τα ανακάτεψα εντελώς.
Άλειψα με βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 28×22 εκ. και πασπαλίσα ελαφρά με αλεύρι, ερίξα το μείγμα και το έβαλα να ψηθεί σε φούρνο προθερμασμένο στους
160° για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να στεγνώσει.
Όσο το κέικ κρύωνε, ετοίμασα το γλασο. Σε ένα μπεν μαρι, έλιωσα τη σοκολάτα, το βούτυρο και το γάλα μέχρι να γίνει ένα γυαλιστερό και λείο μείγμα.
Για καλύτερη εμφάνιση, περιεχυσα το κάθε ένα από τα κομμένα κομμάτια, αλλά μπορείτε να απλώσετε το γλασο πάνω από το κέικ στο ταψί.
Εβαλα λευκη σοκολατα γιατι δεν ειχα αλλη αυτη την στιγμη. Ειναι υπεροχη!Δοκιμασε την!
ΠΗΓΗ: Таня Желева
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ σοκολάτας με κεράσια και βελουδινη κρέμα.
Υλικά για φόρμα με διάμετρο 24 cm:
Για τη ζύμη:
Αυγά – 2,
1 πρέζα αλάτι
Ζάχαρη – 120 g
Βούτυρο – 120 g
Γιαούρτι – 2 κουταλιές της σούπας
Γάλα – 200 ml
Αλεύρι – 270 g
Κορν Φλάουερ – 30 g
Σκόνη κακάο – 25 g
Μπέικιν πάουντερ – 8 g
Για την κρέμα:
Κρέμα Γιωτης – 3 συσκευασίες των 40 γρ
Ζάχαρη – 180 γρ + βαν Ζάχαρη – 20 γρ
Γάλα – 1 λίτρο
Βούτυρο – 50 g
Για ζελέ:
Ζελέ με γεύση κεράσι Γιώτης – 90 g
Νερό ή χυμός κερασιού – 350 ml
Ζελατίνη – 5 g + 25 ml νερό
Επιπλέον:
Κεράσια χωρίς κουκούτσι περίπου. – 500 γρ
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα αυγά και αρχίζουμε να τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε λιωμένο βούτυρο (το βούτυρο δεν είναι καυτό), ξινή κρέμα και γάλα (θερμοκρασία δωματίου).
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Απλώνουμε τη ζύμη σε φόρμα στρωμένη με χαρτι ψησίματος(τα πλαϊνά της φόρμας δεν χρειάζονται χαρτι).
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου 30 λεπτά
Βγάλτε από τον φούρνο και κάντε τρύπες με μια λαβή σπάτουλας (δηλαδή τρυπήστε τη ζύμη).
Οι τρύπες μπορεί να είναι μεγάλες ώστε η κρέμα να ρέει καλά μέσα στη ζύμη. (Ήθελα η κρέμα να ρέει καλά στις τρύπες, αλλά δεν τις έκανα αρκετά μεγάλες.
Άρα υπήρχαν σημεία όπου η κρέμα δεν μπορούσε να διαρρεύσει.
Αφήστε να κρυώσει. Χρησιμοποιώ ένα αποσπώμενο δαχτυλίδι (τσερκι) για να κόψω τα πλαϊνά της ζύμης. Βάζω τη ζύμη σε δαχτυλίδι (η διάμετρος θα είναι 23 εκ.) στρωμένη με μεβράνη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Στην κρεμα γιωτης σκονη προσθέτουμε τη ζάχαρη και με λίγο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και μαγειρέψτε μέχρι να πήξει. Προσθέστε την βανίλια στη ζεστή κρέμα ζάχαρη και βούτυρο.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί και αδειάζουμε αμέσως τη ζύμη. Ισιωνουμε. Δώστε λίγο χρόνο για να κυλίσει η κρέμα στις τρύπες.
Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Τα κεράσια πλένονται και καθαρίζονται. Προσθέστε νερό στη ζελατίνη και ανακατέψτε.
Ετοιμάζουμε ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες. Όπως είναι η ζελατίνη, προσθέτουμε στο ζεστό ακόμα ζελέ και ανακατεύουμε.
Βγάλτε το κέικ από το ψυγείο και απλώστε τα κεράσια πάνω στην κρέμα. Ρίχνουμε το ζελέ σε δύο στάδια (ρίχνουμε το μισό ζελέ και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 15 λεπτά).
Στη συνέχεια το άλλο μισό και βάλτε το κέικ στο ψυγείο για 4 ώρες να σταθεροποιηθεί.
Το κέικ είναι έτοιμο.
Ευχαριστούμε για την συνταγή την Erika Oszuszki