Η συνταγή για τα τυροκούλουρα που σας παρουσιάζω είναι απλά υπέροχη, γιατί μας δίνει ένα ψωμάκι μαλακό στο εσωτερικό και τραγανό στο εξωτερικό, ιδανικό για το πρωινό μας με τον καφέ ή το τσάι μας. Αυτή η συνταγή είναι μια από τις αγαπημένες μου, γιατί είναι πολύ εύκολη και με εγγυημένο αποτέλεσμα. Μπορείτε να τα φτιάξετε για την οικογένειά σας ή να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή το σχολείο. Θα τα λατρέψετε!
Υλικά για τα αφράτα Τυροκούλουρα
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (10 γραμμάρια)
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό (400 ml)
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (20 γραμμάρια)
- 1,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (14 γραμμάρια)
- 1 ποτήρι λάδι (200 ml)
- 6 ποτήρια αλεύρι (720 γραμμάρια)
- 200 γραμμάρια τυρί τσένταρ
Υλικά για την Επικάλυψη
- 2 ποτήρια σουσάμι (250 γραμμάρια)
- 2 κουταλιές μελάσα (25 ml)
- 1 ποτήρι νερό (100 ml)
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν και στη συνέχεια προσθέτω το λάδι, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύω αρχικά με μια σπάτουλα. Έπειτα ζυμώνω με το χέρι πολύ καλά μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια μου. Τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Ρίχνω λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και αδειάζω τη ζύμη. Ζυμώνω λίγο και την χωρίζω αρχικά σε 4 μέρη και στη συνέχεια σε 16 μέρη.
Παίρνω ένα-ένα κομμάτι και το πλάθω σε μπαλάκι. Στη συνέχεια, το πιέζω με τα δάχτυλα να πλατύνει. Βάζω στο κέντρο λίγο τριμμένο τυρί και διπλώνω τις άκρες για να κλείσει. Δίνω μακρόστενο σχήμα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλα τα μπαλάκια.
Διαλύω τη μελάσα στο νερό. Βουτάω το κάθε τυροκούλουρο πρώτα στη μελάσα και μετά στο σουσάμι και το τοποθετώ στο ταψί, στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Χαράζω λίγο βαθιά δύο φορές το κάθε ψωμάκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25-30 λεπτά
Χρόνος Αναμονής: 40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τα Τυροκούλουρα
Για να αποκτήσουν τα τυροκούλουρα σας τέλειο σχήμα, φροντίστε να τα πλάσετε ομοιόμορφα και να τα κλείσετε πολύ καλά, ώστε να μην βγει το τυρί κατά το ψήσιμο.
Η μελάσα δίνει μια υπέροχη γεύση και χρώμα, αλλά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μέλι ή ακόμα και με λίγο χτυπημένο αυγό, αν δεν την έχετε.
Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι καλά προθερμασμένος για να ψηθούν σωστά και να πάρουν αυτό το τραγανό εξωτερικό τους.













